U društvu vozača automobila nerijetko se mogu čuti priče kako su im na prometnicama traktori najveća prijetnja i potencijalna opasnost od nesreća u kojima obično vrijedi pravilo, „tko jači, taj kvači“. Za traktoriste se, kažu, nikada ne zna u kojem će trenutku skrenuti na suprotnu stranu kolnika kako bi se uvezli u neko dvorište te time mogu izazvati direktni sudar. Za siguran promet posebice su rizični neispravni traktori, obično bez žmigavaca, pa njihovi vozači nerijetko rukom pokazuju skretanje s glavne prometnice. Za noćnih vožnji valja računati na dodatni oprez, posebice ako je na traktor priključena prikolica bez svjetlosnih signala.

 Tehnički pregledi

Takva vozila, zbog godine proizvodnje ili većih kvarova, za čije popravke vlasnici nemaju novca, obično nisu ni tehnički pregledana, već se uključuju u promet igrajući na sreću. U PU bjelovarsko-bilogorskoj, navode kako kroz preglednike statističkih podataka MUP-a, nisu mogli pronaći aktualnu brojku koja bi otkrila koliko je trenutačno neregistriranih traktora i poljoprivrednih strojeva. No, poznato je kako je na području županije u ovome trenutku registrirano 10.970 traktora, a radi se o gotovo 17 posto od ukupno 65.726 vozila koja podliježu obvezi registracije.
U policiji napominju kako u svoje uobičajene nadzore prometa uključuju i traktoriste, njihova vozila i teret te utvrđujejesu li uključeni u promet u skladu s propisima.

-Za veći broj traktora tehnički pregled i registracija obavi se na terenu, nakon prethodno dobivenog odobrenja mjerodavne policijske postaje, na zahtjev stanice za tehnički pregled. Obično se to obavlja u blizini mjesta prebivališta vlasnika pa građani gube manje vremena za obavljanje ovih poslova te su manje u prometu na cestama – napominje policija.

Tamna strana

Kako tvrdnje u razgovorima vozača s početka priče nisu tek puka nagađanja govore brojke, posebice one iz 2015. godine, kada je u prometnoj nesreći izgubio život jedan traktorist, dvojica su zadobila teške, a četvorica lakše tjelesne ozljede. Prošla je godina završila s povoljnijim statistikama jer su u prometnim nesrećama dva vozača traktora prošla s lakšim ozljedama. Inače, tijekom 2016. godine, u prometnim nesrećama je sudjelovalo 64 neregistriranih vozila ili im je istekla valjanost prometne dozvole, među kojima su se našla i tri traktora, s udjelom od gotovo devet posto.
Traktoristi ipak češće stradavaju zbog neoprezne vožnje izvan prometnica ili za popravaka svojih vozila. Prva ovogodišnja nesreća zabilježena je 23. ožujka, u kojoj je teške tjelesne ozljede zadobio 62-godišnji B.V. iz Pavličana, kada je u svojoj šumi između Andigole i Vrtlinske čistio šumu od suhog drveća. Policija navodi kako je povlačeći traktorom jedan trupac, zbog nepažnje došlo do prevrtanja traktora na bok i njegova pada s traktora.