Kada se u svom političkom djelovanju netko vodi uskogrudnim interesom i pritom razmišlja samo o osobnom probitku i osobnoj promociji, onda rezultat njegovog djelovanja u pravilu donosi štetu društvenoj zajednici i postaje veliki problem. Upravo se to ovih dana događa na lokalnoj političkoj sceni gdje su građani Bjelovarsko-bilogorske županije izloženi opasnoj prijetnji da postanu taoci neodgovornosti i krive procjene župana Damira Bajsa. Zaslijepljen željom da pod svaku cijenu osvoji još jedan mandat, svojim političkim autoritetom izgrađenim na jeftinom političkom trgovanju, župan Bajs uspio je poslušnoj većini u Županijskoj skupštini nametnuti odluku koja bi mogla imati dalekosežne štetne posljedice za cijelu županiju i sve njene građane. Riječ je o odluci kojom je Općoj bolnici Bjelovar Županijska skupština samo dan uoči raspuštanja izglasala suglasnost da se kreditno zaduži za 90 milijuna kuna kako bi tim novcem zatvorila financijsku konstrukciju u projektu izgradnje nove bolnice.

Odluka štetna i opasna

Zašto je ta odluka opasna? Pa iz razloga što će, ukoliko se provede u djelo, do krajnjih granica ugroziti zdravstveni standard građana ove županije. Na koji način bi došlo do te ugroze pojašnjava saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Miro Totgergeli, ujedno i kandidat HDZ-a, HSS-a, i HSLS-a za novog bjelovarsko-bilogorskog župana.

-Opća bolnica Bjelovar u ovom trenutku duguje više od 40 milijuna kuna i taj dug već godinama ne uspijeva niti smanjiti, a kamoli podmiriti. Jednako tako i sama Županija zajedno s tvrtkama i ustanovama kojima je osnivač i vlasnik, u ovom trenutku daleko su od dobrog financijskog stanja. Sama županija uz probleme s podmirivanjem obveza ima problem i s kreditom za sportske dvorane koji ne može uredno otplaćivati i već drugi put ide u njegov reprogram. U takvom stanju novo zaduženje od 90 milijuna kuna županiju i bolnicu nedvojbeno vodi u propast – ističe Totgergeli.

Promašen model otplate

Predloženi model vraćanja kredita iz decentraliziranih sredstava drži potpuno pogrešnim i opasnim jer vodi potpunom onemogućavanju normalnog funkcioniranja bolnice ali i preostalih zdravstvenih ustanova u županiji, dakle Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu, Specijalne bolnice Daruvar i Zavoda za javno zdravstvo.

-Država danas za funkcioniranje tih ustanova, za redovito i investicijsko održavanje i pokrivanje dijela materijalnih troškova godišnje izdvaja nepunih 14 milijuna kuna. Od tog iznosa polovica ide bjelovarskoj bolnici, a ostatak se dijeli na preostale četiri ustanove. Ako bi se od tih nepunih 14 milijuna za otplatu kredita uzelo 7,3 milijuna, koliko iznosi godišnji anuitet kredita, to znači da bi svih pet ustanova moralo funkcionirati s nešto više od šest milijuna kuna što je upola manje novca nego danas. To bi nedvojbeno ugrozilo postojeći zdravstveni standard u tim ustanovama, a koji kako znamo ni danas nije na visokoj razini. Stoga samo neodgovoran čovjek može podržati tu suludu odluku o zaduženju – ističe Totgergeli.

Zato će, kaže, nakon što pobijedi na izborima i postane župan povući odluku o zaduženju i hitno prilagoditi projektnu dokumentaciju uvjetima natječaja. Nakon toga bi povukli već puno puta spominjanih 70 milijuna bespovratnih kuna i s tim novcem izgradili bolnicu u realnim okvirima kao što to rade i drugi.

Drugi našli bolja rješenja

Primjerice bolnica u Virovitici povukla je 50 milijuna kuna i s tim novcem gradi jednu novu zgradu i jednu oprema. Bolnica u Sisku gradi zgradu od pet katova od kojih će tri staviti u funkciju. To radi s 90 milijuna kuna od kojih je povukla 70 milijuna bespovratnih koje se i nama nude. Dakle drugi su našli rješenja bez da idu u zaduženje i bez da ugrožavaju zdravstveni standard, samo naša županija zahvaljujući županu Bajsu srlja u propast. A sve je moglo biti drugačije da je župan izvršio ono što je lani u srpnju dogovoreno. Tada je za posjeta bivšeg ministra dogovoreno da se ide u izmjenu i prilagodbu projektne dokumentacije i gradnju po fazama, a to se i danas može pročitati na stranicama županije u tekstu koji govori o radnom posjetu tadašnjeg ministra.

-Župan Bajs nije ispunio što je tada javno obećao i umjesto toga sada nas sve zajedno, dakle cijelu županiju i sve njene građane, gura u propast – zaključuje Totgergeli uvjeren da građani neće pristati da budu taoci ove sulude ideje.