Kelj s krumpirom i kobasicom, saft s tjesteninom i salatom, riba s krumpirom i špinatom, grakaša, pečena krvavica s krumpirom i kiselim zeljem, samo je dio prošlotjednog jelovnika No, nije to meni nekog od poznatih bjelovarskih restorana domaće hrane već meni bjelovarske pučke kuhinje.

 Obrok za 60 korisnika

Naime, svakoga radnoga dana oko 11 sati u dvorištu Caritasa župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru okupi se pozamašan broj ljudi. Vrijeme je to kada glavni meštar kuhinje otvara vrata pučke kuhinje u kojoj se svakodnevno priprama obrok za 60 korisnika. Mahom je riječ o starijim ljudima koje su nemile životne okolnosti dovele u nezavidnu situaciju pa ovise o pomoći drugih. Stoga im jedini topli obrok koji dobivaju u pučkoj kuhinji puno znači.

-Danas imamo krvavicu s krumpirom i zeljem. Volim to i najedem se dobro iako bi morao paziti jer sam dijabetičar. U pučku kuhinju dolazim već godinu i tri mjeseca i moram priznati da mi to puno znači. Ne znam kako bi da toga nema, tvrdi Ivica Korlin jedan od novijih korisnika pučke kuhinje. Za razliku od njega Zdenko Vlahović već se godinama zajedno sa suprugom hrani u pučkoj kuhinji. Otakako je ostao bez posla sve je krenulo nizbrdo. Na sreću ima onih koji pomažu pa nekako živi. Svakodnevno svraća po topli obrok za sebe i svoju suprugu i nema razloga da se žali. Otkako je stigao kuhar hrana je ukusnija raznovrsnija i obilnija nego prije pa osim za ručak nerijetko ostane i za večeru.
Dobro to zna i Dražen Padović glavni meštar u pučkoj kuhinji posljednje dvije godine.

Veći kapacitet

– Prije se hrana dovozila iz đačkog doma, a zadnje dvije godine sve se priprama ovdje. Nabavljam namirnice, sastavljam meni i kuham. Kuham standardnu hranu kao i kod kuće. Pazim da hrana bude raznovrsna, a porcije obilne. To je možda i razlog što ima korisnika koji su se u ove dvije godne udebljali i 10-ak kilograma, govori Padović. Otkako je došao broj korisnika pučke kuhinje povećan je s 45 na 60. Bilo bi ih i puno više da imamo raspolažemo većim kapaciteteom, tvrdi Padović žalostan što ne može nahraniti sve koji si zbog siromaštva ne mogu priuštiti ni pošteni topli obrok