BJELOVAR – Opća poljoprivredna zadruga Top Bjelovar jedini je proizvođač hladno prešanih ulja u županiji i jedna od rijetkih u Hrvatskoj. Bjelovarska Opća poljoprivredna zadruga bavi se već dvadeset godina proizvodnjom i preradom ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja, a zadnjih sedam, osam godina počela se baviti i hladno prešanim uljima. Može se reći da rade sve proizvode koji se tiču ljekovitog bilja.

-To nam je sada glavni proizvod i za to smo se opredijelili. Riječ je o sto posto prirodnim prešanim uljima. To je domaća proizvodnja, stoposto domaći proizvod, od domaćih sirovina, koje hladno sami prešamo, kaže Dražen Topalović, ispred OPZ Top.

Domaće sirovine

Sve sirovine, od kojih u konačnici nastaje 50-ak proizvoda, koje Zadruga ima u svojoj ponudi, su domaće, iz Hrvatske.

-Konoplja je iz našeg uzgoja i suncokret također. Neke sjemenke kupujemo, ali sve sami hladno prešamo, priča nam Topalović.

Konoplju siju na pet hektara površine u Plavnicama i godišnje je uzgoje od šest do deset tona, ovisno od godine do godine.

Već rekosmo da su među brojnim proizvodima hladno prešana ulja na prvom mjestu. To su ulja od crnog kima, sjemenki grožđa, ulja sikavice, lana, lješnjaka, oraha, badema, marelice, kokosovog, te hladno prešano ulje konoplje. Riječ je o eko proizvodnji i uljima koja se koriste za razne terapije, zahvaljujući svojim veoma povoljnim osobinama za ljudsko zdravlje. U svojoj ponudi Zadruga ima i sjemenke crnog kima i drugih dodataka hrani, kao i brojne i različite vrste čajeva, melema, ulja za masažu i sl.

-Konoplja i crni kim su posebno traženi u zadnje vrijeme. Pogotovo crni kim koji nam se stvarno pokazao kao najbolji proizvod i ide najbolje, pogotovo sada u ovo vrijeme kada ga ljudi uzimaju za jačanje imuniteta, kaže Topalović.

Zadruga Top svoje pogone ima u Bjelovaru. Kako čujemo stalno ih osuvremenjuje i proširuje. Sada je dio pogona odvojen i opremljen za hladno prešanje, dio za pakiranje, a posebna je hala za preradu bilja. Sve bilje je domaće.

-Mi nemam nekog uvoznog bilja. Imamo i nešto kooperanata koji beru bilje, a neko, poput suncokreta za sjemenke suncokreta sadimo i sami, kaže Topalović.

Na sajmovima

Svoje proizvode zadrugari plasiraju uglavnom po sajmovima. Na žalost korona je ove godine napravila svoje, što su bjelovarski proizvođači ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja osjetili na svojoj koži.

-Ove smo godine bili na nekih pet-šest sajmova. Sad se spremamo za Božićni sajam u Rijeci, ali tko zna hoće li ga biti ili neće. Uglavnom naše smo proizvode ove godine prodavali na tih pet-šest sajmova i nešto na kućnom pragu. Ako uspije Božićni sajam u Rijeci, moći ćemo reći da smo se nekako izvukli i da je ova godina što se posla tiče bila zadovoljavajuća, kaže Topalović.

 U Općoj poljoprivrednoj zadruzi djeluje sedam zadrugara. Veći dio posla, prešanje i ostalo, radi Dražen Topalović. Posla tijekom godine ima stalno. No planova u vezi novih proizvoda ima.

-Planovi su opstati na tržištu. Imamo traženu robu, iako ima problema. Uvoza ima puno i on nam je bio veliki problem sve dok se nismo nametnuli kvalitetom i sad je to jedna sasvim druga priča, kaže Topalović i dodaje kako svake godine tržištu ponude neki novi proizvod.

Na tržištu se svake godine pojave barem s jednim novim proizvodom s tim da svake godine i ugase poneki, koji ne ide. Tako su nekada radili i sapune i vrećice lavande, ali su prestali s tim. Imali su i pčele. No, prije dvije godine su prodali svih 50 košnica. Jednostavno, u ovom slučaju, nisu se stigli, uz postojeći posao, baviti i s pčelama i pratiti sve to.

No, još uvijek je paleta proizvoda bjelovarske punionice i proizvođača ljekovitog, aromatičnog i medonosnog bilja velika, pa su i njihovi štandovi na sajmovima dugi 5-6 metara.

Ekskluzivno otkrivamo da je novi proizvod zadrugara tinktura od pelina i slatki pelin. (S. Sl.)