Bjelovarsku gradsku vijećnicu uskoro će krasiti križ, dogovorili su predstavnici gradske svjetovne vlasti s predstavnicima one sakralne. Vijećnica će usto biti i posvećena, pohvalio se predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov mladi lav Ante Topalović. I eto nam sada te nove, mlade generacije političara na djelu – Bjelovar, grad budućnosti, usred 21. stoljeća, dobiva križ i posvetu vijećnice. Da je barem riječ o nekakvom e-križu ili aplikaciji za posvećivanje, bilo bi to u skladu s namjerama aktualnog gradonačelnika, ali križ će biti klasični, drveni, a posveta usmena, a ne digitalna.

Nije zgorega niti spomenuti da križ u vijećnicu praktički uvodi, ni više ni manje, gradonačelnik iz stranke koja se u naslovu diči pojmom ‘liberalno’. Jedino liberalno u tom potezu je to što se, barem u prvom naletu, ne spominje egzorcizam nepoćudnih vijećnika. Iako, ima još vremena.
Osobno, volio bih da se uvede i običaj da se prije svake sjednice gradski vijećnici pomole ili da se barem u susjednu, malu vijećnicu postavi posuda sa svetom vodicom.

S druge pak strane, možda su nam naši mladi lavovi poželjeli poručiti, iako podsvjesno, da gradskim vijećnicima u ovom sazivu ponajviše može pomoći dragi Bog. Jer, ako se pouzdaju u vlastite snage, neće biti dobro. Uostalom, kolegama vijećnicima poslali su prilično snažnu poruku – uopće ih nisu pitali žele li oni križ ili ne, nego su odlučili umjesto njih.

U Bjelovaru je desetljećima pobjeđivala liberalna opcija. Đurđa Adlešič, Antun Korušec, Dario Hrebak, sve njih građani su percipirali kao liberale. I sada se tim istim liberalnim biračima, usred katedrale svjetovne vlasti, postavljaju vjerska znamenja. To je nešto protiv čega većina HDZ-ovih glasača neće zamjeriti, ipak je riječ o demokršćanskoj stranci. No, i Korušec i Adlešič, koji su jednako kao i Hrebak povremeno bili u koaliciji s HDZ-om, bili su dovoljno mudri da se ne daju zapetljati u ideološke teme, svjesni da na tom trusnom području gube dio biračkog tijela.
U konačnici, križ u gradskoj vijećnici mogao bi postati križ mladog gradonačelnika koji će svaki puta iznova podsjećati tko to doista drži vlast u Bjelovaru, neovisno o tomu kome su Bjelovarčani poklonili svoje povjerenje na izborima. (ik)