Piše: Vedran Cindrić

Nakon više od 28 godina doći će do promjene u vodstvu Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’. Naime, legendarni ravnatelj Marinko Iličić uskoro odlazi u zasluženu mirovinu stoga je 26. veljače raspisan natječaj za novog ravnatelja-icu koji je završen danas. Saznali smo da su se dvije zaposlenice Narodne knjižnice javile na natječaj čije uvjete i zadovoljavaju, a to su Vjeruška Štivić i Neda Adamović koje su nam i potvrdile tu informaciju.

Vjeruška Štivić je magistra knjižničarstva, 28 godina radi u knjižnici te je i voditeljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović. Neda Adamović je diplomirana knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika. U Narodnoj knjižnici Petar Preradović radi 17 godina i voditeljica je službe i obrade.

Naravno, postoji mogućnost da se je netko i izvan Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ javio na natječaj, no tu službeno potvrdu još nismo dobili.

Inače, što se tiče uvjeta, osoba koja se željela javiti na natječaj morala je imati završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij.
Zatim, najmanje pet godina rada u knjižnici, položen stručni knjižničarski ispit, potrebno je odlikovati se stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima, uz prijavu potrebno je bilo predložiti i četverogodišnji program rada Knjižnice.

Nakon svega, odluku o imenovanju novog ravnatelja donosi Gradsko vijeće Grada Bjelovara.