Dvokrevetne i četverokrevetne komforne sobe, podno grijanje u blagovaonici, pomični vanjski zid za lođu koju ima svaka soba, razne učionice, zajednički prostori, praonica, samo su dio sadržaja koje nudi novi đački dom u Bjelovaru. Osječka Gradnja d.o.o. koja je glavni izvođač radova svoj dio posla privodi kraju i ostalo je samo završno uređenje unutrašnjosti doma.
-Možemo reći da smo u završnoj fazi, treba urediti i postaviti parkete, oličiti zidove, a od velikih radova sve je dovršeno. Dom će iz dana u dan poprimati sve ljepši izgled kako se budu dodavali pojedini detalji i vjerujem da ćemo zadanom roku, tijekom prosinca završiti svoj dio posla – kaže Marko Čiček, pomoćnik voditelja gradilišta Učeničkog doma.
Unutarnji trg glavna atrakcija
Već sada je jasno da će tko god dobio mjesto u domu uživati u svakom danu stanovanja u objektu posve prilagođenom modernim vremenima. U svakom od dva krila, muškom i ženskom, kako se predviđa da će biti raspodjela, su i po dvije sobe za invalidne osobe za koje je prilagođena potrebna infrastruktura. Najatraktivniji dio će biti unutarnji trg između paviljona, dok će se u blagovaonici podno grijanje brinuti za ugodnu konzumaciju hrane tijekom cijele godine. Po sobama i hodnicima stoga marljivo rade majstori kako bi se sve dovršilo u traženom roku.
-Nama je originalni rok bio prosinac ove godine, no bilo je spomena da bi se to moglo odraditi i brže ali zbog objektivnih okolnosti to ipak nije bilo nemoguće. Stoga smo se vratili na prvotni rok koji ćemo vjerujem ispuniti. Na gradilištu je svakodnevno od 30 pa do u nekim danima i po 70 ljudi. Želimo svaki dio ugovora odraditi maksimalno kvalitetno jer na koncu dajemo i garanciju od tri godine i ne želimo se doći u situaciju da se moramo vraćati zbog eventualnih reklamacija – kaže Marko Čiček.
Kompletno uređenje okoliša
Da će smještaj u ovaj dom biti jako poželjan među učenicima svjedoče i podaci o standardnoj sobi u koju će biti smješteni. Veličina je od 30 do 35 kvadrata sa kupaonicom i lođom, a soba je razdvojena na dva dijela sa po dva kreveta uz dovoljnu dozu privatnosti. Uz to postoje i dvokrevetne sobe, sobe za invalide, te odgajatelje, a na svakom je katu smješteno po 14 soba. Osim toga osječka će Gradnja urediti i okoliš doma, uključujući javnu rasvjetu, te parkiralište koje će zauzeti polovicu sadašnjeg poligona koji koriste auto škole. Iako se na gradnju Doma gledalo sa skepsom, jer je izgradnja tri godine odgađana zbog žalbi u postupku javne nabave, kad je napokon krenula sve ide bez poteškoća i 240 učenika bi u prvoj polovici iduće godine već moglo useliti u svoje sobe.

Opremanje do 17. veljače
Cijena izgradnje Doma je trideset milijuna kuna, od čega 75 posto daje Ministarstvo znanosti, 15 posto Županija i deset posto Grad Bjelovar i u nju je uključeno sve osim opremanja namještajem i drugim sadržajima što je predmetom posve odvojene javne nabave. Tu se očekuje da će trebati još četiri milijuna kuna koje u cijelosti daje Ministarstvo znanosti. Taj je natječaj završen, izabran je dobavljač i do 17. veljače iduće godine sva oprema i namještaj trebali bi biti postavljeni u domu.