Najveći veseljaci u općini Nova Rača su članovi HSS-a, slijede ih hadezeovci, dok članovi A-HSS-a i Nezavisnih hrvatskih seljaka koji još čine Općinsko vijeće nisu skloni feštama. To bi se dalo zaključiti iz objavljenog popisa donacija i sponzorstava koje je Općina isplatila u 2015. godini. Na popisu na kojem je 33 udruga, institucija, sportskih klubova i pojedinaca našle su se i dvije političke stranke. Vladajući HSS koji je dobio deset i pol tisuća kuna, te HDZ kojem donacija iznosi 2.100 kuna.
– Političke stranke imaju pravo na određena sredstva prema broju vijećnika i kada zatraže neku pomoć ona i se odobri – kaže općinski načelnik Darko Knežić, član HSS-a.

Fešte i pogrebi
U svemu je zanimljiva činjenica da u Općinskom vijeću HSS ima četiri, a HDZ šest vijećnika, a HSS je dobio četiri puta više novca. Iz hadezeovog tabora međutim poručuju da ih nitko nije zakinuo.
– Nema tu problema u komunikaciji sa načelnikom i dobili smo sve što smo tražili. Ne morate povući sav novac na koji imate pravo, već smo samo tražili pokrivanje troškova za neke stvari koje je stranka organizirala. Bilo da je riječ o javnim tribinama, pogrebima naših članova ili nekim domjencima. Kolege iz HSS- su po tom pitanju očito bili nešto aktivniji od nas – kaže Mirko Žabjačan, tajnik HDZ-a Nova Rača i podpredsjednik Općinskog vijeća.
Inače, raspon donacija je šarolik i idu od svega 500 kuna, pa do 128 tisuća kuna koliko je dobio NK Trnski. Načelnik Darko Knežić otvoreno kaže da bi bez pomoći Općine klub mogao odmah zatvoriti vrata zbog naslijeđenih dugova koje još treba vraćati, a klub je ušao u viši rang natjecanja što također stvara dodatne troškove. A, naslijeđeni dugovi su poprilično podebljali još neke godišnjne iznose koje Općina plaća.

Stari dugovi
– Narodnoj knjižnici Petar Preradović isplatili smo 120 tisuća kuna je dvostruko više od uobičajenog godišnjeg iznosa jer je riječ o vraćanju ranije stvorenog duga. Isto se odnosi i na Crveni križ Bjelovara kojemu smo isplatili 77 tisuća kuna, jer godišnje plaćamo nekih 13 tisuća kuna – pojašnjava načelnik Knežić.
Među korisnike značajnijih donacija spada i KUD Ivan Vitez Trnski koji je dobio 59 tisuća kuna. Inače na popisu ima i nekih zanimljivih stavki pa su tako po 500 kuna dobili Počasni bleiburški vod, ali i Udruga kuhara Bjelovar.

Nogomet prije svega
Potvrdu da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu dokazao je i popis donacija i sponzorstava na kojem stoji da su NK Ždralovi od Općine Nova Rača, dobili 2000 kuna. Pitanje koje se postavlja je zašto Općina Nova Rača pomaže klubu koji s njom nema nikakve veze.
– Naš NK Trnski ima odličnu suradnju sa NK Ždralovi, ustupili su nam neke igrače, pa se stoga našao na popisu donacija- kaže načelnik Darko Knežić.