Saborski zastupnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Vedran Babić i Vanja Posavac (SDP), Zlatko Tušak (koji je stranačku iskaznicu Laburista nedavno zamijenio onom OraH-a) i Vladimir Bilek (zastupnik češke i slovačke manjine) sve do parlamentarnih izbora koji će se održati 8. studenog, ne moraju brinuti za svoju plaću, jer im saborski mandat, a time i sva pripadajuća prava poput plaća i ostalih beneficija, traju sve do konstituirajuće sjednice 8. saziva. Tko će od njih uspjeti zadržati saborsku fotelju te hoće li im se pridružiti neka nova imena s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, pokušali smo saznati u razgovoru s potencijalnim kandidatima.
Bajs kao najveće iznenađenje
Zlatko Tušak prvi je otpao s liste jer nam je i sâm kazao kako se neće ponovno kandidirati. Vladimir Bilek “otpao” je pak kao zastupnik nacionalnih manjina, a kao potenacijalne nove “igrače” uvrstili smo kao najveće iznenađenje župana Damira Bajsa kao neovisnog kandidata, HSLS-ovca Darija Hrebaka i HDZ-ovca Miru Totgergelija, za koje računamo da će biti na listi Domoljubne koalicije. Posljednji u nizu novaka je OraH-ovac Alen Bašćevan, bivši liberal. U anketi Bjelovarca Novog svima smo postavili dva pitanja – koje mjesto očekujete na listi za II. Izbornu jedinicu te računate li na preferencijalne glasove. Pitanja su, dakako, preuranjena, barem kandidatima sa stranačkih lista, jer niti jedna od stranaka formalno još uvijek nije odredila redoslijed imena. Za taj naporni posao (jer uvijek ima nezadovoljnika) preostalo im je još desetak dana, no upravo zahvaljujući nedostatnom vremenskom roku, testirali smo njihovu snalažljivost, volju i karakter.

Alen Baščevan, OraH: Imam određenu prepoznatljivost

Predsjednik sam Izbornog stožera ORaH-a i s te pozicije mogu reći da je ORaH proveo najdemokratskiji kandidacijski postupak za predstojeće parlamentarne izbore putem evaluacije i ocjenjivanja kandidata kroz tri razine. Bit ću kandidat na listi za Sabor, ali liste još nisu potvrđene pa ne bih licitirao s mjestom. Odrađujemo dobru i kvalitetnu kampanju, prvi smo krenuli i neprestano smo među građanima. Računamo na preferencijalne glasove, koje možda mogu zavrijediti od strane birača, osobito neodlučnih. Određenu prepoznatljivost imam, ako ništa drugo kontroverznu. U prošlom mandatu obnašao sam dužnost zamjenika župana i nisam baš koračao utabanim stazama, na što sam ponosan. Uz svu ogađenost građana politikom, smatram da je OraH nešto novo i drugačije. Na koncu, daljinski upravljač u rukama je birača.

DARIO HREBAK, HSLS: Bjelovar ne smije ostati bez utjecaja

– Ako me Središnje vijeće HSLS-a potvrdi kao kandidata u II. izbornoj jedinici na listi Domoljubne koalicije, naravno da ću pokušati skupiti što više preferencijalnih glasova. Preferencijalni glasovi su bitni jer građani mogu izabrati zastupnika iz svog grada da ih predstavlja u Saboru. Bjelovaru se ne smije više dogoditi da nema nikakav politički utjecaj u Zagrebu i stoga je bitno da građani Bjelovara izaberu što više zastupnika upravo iz Bjelovara, s liste Domoljubne koalicije koja će uvjeren sam pobijediti na izborima. Imali smo nekada snažan politički lobi, puno članova Vlade iz Bjelovara, a zadnje četiri godine vidjeli smo što smo sve u Bjelovaru izgubili jer nismo imali jaki politički lobi u Zagrebu gdje se donose bitne odluke o kojima ovisi sudbina našeg grada. Stoga sam ponosan na činjenicu da HSLS respektira naš lokalni rezultat i da će me predsjednik stranke podržati kao kandidata na izglednom mjestu za ulazak u Sabor. Žalosno je da saborski zastupnik iz Daruvara povuče više sredstava lobiranjem i utjecajem za Općinu Kapela nego bjelovarski za Bjelovar.

Vedran Babić, SDP: Očekujem glasove onih kojima sam pomogao

Nije korektno od mene da govorim na kojem ću mjestu biti prije nego što središnja tijela stranke ne donesu tu odluku. Kao koordinator za II. Izbornu jedinicu naravno da se vidim na toj listi, no konačno mjesto ovisit će i o tomu koji će ministar biti na listi za II. Izbornu jedinicu, koji može povući najviše glasova. Što se tiče preferencijalnih glasova, očekujem ih ponajviše iz onih mjesta kojima sam uspio pomoći tijekom svoga mandata, onima za koje sam se angažirao. Tako i očekujem najviše glasova iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a ne iz, primjerice, istočnog Zagreba. S obzirom da će ovo nakon EU izbora biti prvi izbori s preferencijalnim glasovanjem, bit će jako mnogo imena i vjerujem da će to proizvesti i određenu zbunjenost kod birača.

Miro Totgergeli, HDZ: Središnjica stranke prepoznaje naš trud

U ovom trenutku mogu reći tek da Hrvatska demokratska zajednica još nije sastavila konačne liste s kojima će zajedno sa svojim partnerima iz Domoljubne koalicije izaći pred birače. O tome kako će lista izgledati, tko će na njoj biti i na kojoj poziciji odlučit će stranačka tijela prema utvrđenoj proceduri i javnost će o tome biti na vrijeme upoznata. Zasada Vam mogu reći jedino to da su rad i trud članova HDZ-a BBŽ-a prepoznati i cijenjeni u središnjici stranke te će temeljem toga županijski HDZ sigurno imati svog predstavnika na jednoj od onih tzv. izglednih pozicija, odnosno na jednom od prolaznih mjesta. Stranačka tijela zasigurno će izabrati najbolje i najkompetentnije ljude, a ono u što sam ja potpuno uvjeren je da će lista Domoljubne koalicije sigurno biti pobjednička lista, kako u II. izbornoj jedinici tako i u cijeloj Hrvatskoj jer Program koji je HDZ osmislio je pobjednički program. Što se tiče pitanja o preferencijalnim glasovima u ovom trenutku jedino mogu reći da ću na njega vrlo rado odgovoriti kada lista bude predstavljena javnosti.

Vanja Posavac, SDP:

Vjerujem da ću biti na listi II. izborne jedinice, i to zbog svog rada kao saborske zastupnice u sabornici, kao članice Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, članice Odbora za poljoprivredu, članice Odbora za predstavke i pritužbe, ali i rada na terenu. O mjestu na listi odlučit će Glavni odbor SDP-a, a svakako ću dati svoj maksimalni doprinos da naša koalicija pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima. Što se tiče preferencijalnih glasova vrlo sam realna, baš zbog toga što sam i direktno bila u izborima kao kandidatkinja za gradonačelnicu Bjelovara i dobro znam što je rad na terenu i kako se dobivaju glasovi. Uvjerena sam da će naša lista imati puno kvalitetnih ljudi i svatko od njih u svojem kraju ima svojih zasluga i zalaganjem su doprinijeli da se neki problemi riješe. Vjerujem da ću dobiti i određeni broj preferencijalnih glasova, ali ja još uvijek na nas koji ćemo biti na listi gledam kao tim.

Damir Bajs: Iskoristite svoj glas

Ako ću ući u izbore, onda će to biti isključivo samostalno i sa nezavisnom listom. Očekujem da stanovnicima naše županije, onima koji se ne odluče glasovati za jednu od dvije velike stranke, nije u interesu da svoj glas potroše, odnosno da ga protivno svojoj volji daju onome za koga nisu glasovali. Iz tog razloga smatram da bi oni koji neće glasovati za velike stranke, trebali glasovati za osobu koju poznaju i za koju znaju da će se prvenstveno zalagati za njih, a ne gledati samo svoje osobne interese ili interese stranke koja ih predlaže. S obzirom da će, bez obzira koji od dva velika bloka pobijediti na izborima, ta pobjeda biti “tanka”, tim više utjecaja imat će podrška nezavisnih kandidata, a to ujedno znači i veliku šansu za brži i bolji razvitak ovoga kraja kroz projekte koji su u realizaciji, ali i one o kojima će se tek čuti.