Djelatnici Oftalmološkog odjela Opće bolnice Bjelovar, osim što na svojim radnim mjestima svakodnevno pomažu svojim sugrađanima i ostalim pacijentima, odlučili su otići korak dalje te već godinama organiziraju Tjedan oftalmologije tijekom kojeg građani imaju mogućnost pregleda očnog tlaka bez uputnice. Riječ je o brzom i neinvanzivnom pregledu uz pomoć kojeg je moguće otkriti glaukom u ranoj fazi. Prema iskustvima oftalmologa, svaki deseti pregledani pacijent ima glaukom. Rano dijagnosticiranje pomaže pacijnetu da se izliječi bez potrebe za operativnim zahvatom, dok s druge strane neliječeni glaukom može izazvati sljepoću.

Izvanbolničke aktivnosti

Tjedan oftalmologije djelatnici Opće bolnice Bjelovar uspjeli su od prošle godine dići na jedan viši, “izvanbolnički” nivo uz pomoć bjelovarske marketinške agencije Colloco koja im donira svoje usluge. Osim sâmog pregleda, a tijkekom Tjedna oftalmologije očni tlak dnevno pregleda stotinjak Bjelovarčana, održavaju se edukativna predavanja, a tu je i predstava Kazališta slijepih i slabovidnih “Novi život” koja se održava u četvrtak, 16. ožujka u 17 sati u Domu kulture.
Djelatnici Opće bolnice Bjelovar ujedno i skupljaju donacije, a ovoga puta cilj je nabaviti OCT uređaj vrijedan 300-tinjak tisuća kuna, koji služi za dijagnosticiranje.
– Na žalost, mi nemamo OCT pa naši pacijenti na pregled moraju u Zagreb. S obzirom da je riječ većinom o starijim osobama, njima nije nimalo lako otputovati do Zagreba. Posljedica je da najčešće ni ne odu na pregled – govori dr. Davor Malčić, voditelj oftalmološkog odjela.