Razgovarao : Vedran Cindrić

U subotu će u udarnom terminu na Novoj TV krenuti novi show pod nazivom ‘Zvijezde pod hipnozom’. Koncept emisije je takav da hipnotizer u studiju showa jednom tjedno ugosti zvijezdu koja je pristala proći kroz proces hipnoze.

Tako ćemo u subotu moći vidjeti u stanju hipnoze Ivanu Banfić i pjevača Ricarda Luquea, a u sljedećim emisijama očekuju se Ćiro Blažević, Maja Šuput, Stipe Božić, Hrvoje Šalković i ostale zvijezde, a hipnotizer kojem su se poznate ličnosti prepustile u stanje hipnoze je Bjelovarčanin Timoteo Crnković (31).

Inače, Timoteo se hipnozom i općenito iluzionizmom počeo baviti još u osnovnoj školi tako da je već tada o njemu, kao najmlađem iluzionistu, snimljen dokumentarni film ‘Abrakadabra’. U bjelovarskoj Ekonomskoj školi koju je pohađao već je postao pravi majstor iluzije, a nakon završenog Fakulteta informatike u Varaždinu dobio je poziv da nastupa u Americi. Tamo je oduševio publiku i zadržao se više od pet godina. Nastupao je u Los Angelesu, Las Vegasu, na Havajima i Karibima, a na njegovom showu se u dvoranu znalo natiskati nekoliko tisuća ljudi. Vrlo brzo se za Timotea čulo i u Australiji i Meksiku gdje je također živio i nastupao. Za njegov uspjeh u inozemstvu su čuli i producenti Nove TV koji su ga angažirali za novi show ‘Zvijezde pod hipnozom’. Prva emisija će biti emitirana sutra (subota) navečer, a Timoteo se trenutno nalazi u Americi na luksuznom kruzeru na kojem trenutno radi i odakle nam se javio.

Što gledatelji mogu očekivati u showu ‘Zvijezde pod hipnozom’?

Gledatelji mogu očekivati pregršt urnebesne zabave praćene mnoštvom komičnih situacija. Zvijezde koje sam hipnotizirao maksimalno su se prepustile svojoj mašti, kreativno izvršavajući često vrlo neobične sugestije. Promatrati kako hipnotizirane osobe doživljavaju hipnotičku sugestiju kao potpuno stvarno iskustvo neviđena je zabava.

Kako su reagirale poznate ličnosti koje si hipnotizirao. Je li možda netko od njih bio skeptičan prema hipnozi pa onda promijenio mišljenje?

Reakcije poznatih ličnosti na hipnozu bile su jako zanimljive. Na početku su varirale od skeptičnih do vrlo entuzijastičnih, no nakon hipnoze bile su apsolutno uvijek pozitivne. Nepovjerenje i eventualni strah kod zvijezda, posebice strah od otkrivanja svih njihovih tajni, trajno sam eliminirao kratkim edukacijskim razgovorom i demonstracijom. Ipak, u show su pozvane i skeptične zvijezde, a jesu li nakon sudjelovanja promijenile mišljenje o hipnozi saznati ćete u nadolazećim epizodama.

Kakva su ti iskustva sa snimanja? Možeš li to i na koji način usporediti nastupima uživo pred tisućama ljudi što si imao u Americi?

Iskustvo sa snimanja je sjajno i neusporedivo s nastupima uživo jer je televizija potpuno drugačiji ‘medij’ od kazališta i pozornice. Show ‘Zvijezde pod hipnozom’ je moje prvo veliko televizijsko iskustvo i trebalo mi je vremena priviknuti se na uvijek budno oko kamera i neograničen broj uputa ogromne produkcije. Kako sam se snašao vidjet ćete uskoro.

Misliš li da će show promijeniti mišljenje o hipnozi kod onih koji prema tome gledaju skeptično?

Mišljenje o hipnozi nažalost često nije utemeljeno na konkretnim činjenicama i studiranju teme, već na idejama iz crtića i filmova. Iako cilj showa nije bio primarno educirati već zabaviti publiku i gledatelje, show će nadam se potaknuti mnoge da istraže hipnozu iz vjerodostojnih izvora i dovesti do toga da promijene mišljenje.

U Americi je takva vrsta showa iznimno popularna i gledana. Misliš li da će i u Hrvatskoj biti gledano i popularno?

Siguran sam da hoće! Hipnoza je izuzetno zanimljiv fenomen i uvijek će potaknuti raspravu u društvu, tim više što se hipnoza na sceni u Hrvatskoj nije do sada nigdje mogla vidjeti niti doživjeti. Vjerujem da će biti onih koji će i dalje sumnjati, a njima poručujem da mi se slobodno obrate kada me sretnu u gradu 🙂

Trenutno si u Americi. Što radiš i kakvi su ti planovi za budućnost?

Trenutno nastupam na mega-kruzerima kao gostujući izvođač, preostao mi još mali broj predstava koje trebam izvesti pa se nakon toga opet vidimo u Hrvatskoj. Planova je nekoliko. Želim popularizirati hipnoterapiju kao izuzetno uspješnu metodu koja pomaže u odvikavanju od pušenja i podizanju kvalitete života. Dodatno, planiram napuniti Zagrebačku arenu sjajnom predstavom uživo koja će zabaviti i oduševiti tisuće, baš kao što smo to učinili prošle godine u splitskoj Spaladium areni.