Djelatnici Gradske plinare Zagreb, tvrtke u čijem je vlasništvu Gradska plinara Bjelovar, nedavno su na području Zagreba počeli pečatiti bojlere koji nemaju dodatno osiguran dovod svježeg zraka kroz cijev koja će zrak dovoditi izvana. Na taj potez odlučili su se radi povećanja svijesti o potencijalnim opasnostima koje mogu biti kobne, a vezane su uz sustave grijanja na plin koji za izgaranje koriste zrak iz prostora u kojemu se nalaze.

Napa povukla zrak

A da naizgled banalne situacije mogu završiti kobno, svjedoči i primjer bjelovarske obitelji star nekoliko godina. Nesreća se dogodila u Ulici Andrije Kačića Miošića, i to tijekom najobičnijeg pripravljanja večere. Kuhajući večeru, supruga je uključila kuhinjsku napu koja je “otela” zrak peći za centralno plinsko grijanje neophodan za odvod ugljičnog monoksida kroz dimnjak.

Sreća je što smo bili na nogama jer da smo slučajno spavali, sigurno se više ne bismo probudili. Kuhala sam večeru, a suprug je bio u susjednoj prostoriji kada mu je iznenada pozlilo. Nakon pet do deset minuta srušio se, ali smogao je dovoljno snage da se podigne i izvede nas iz kuće. Odmah smo obavijestili Hitnu pomoć koja nas je preko noći zadržala na promatranju u bolnici – kazala je naša sugovornica, koja se i dalje ne može načuditi nevjerojatnom spletu okolnosti koje su dovele do nesreće.

Ispravan sustav nije garancija

Nama je ispravan i sustav za centralno grijanje i napa, tako da nam na kraj pameti nije bilo da čitavo vrijeme živimo u opasnosti. Da stvar bude gora, plinska peć nalazi se u kupaonici, a napa u kuhinji. Između njih su i blagovaonica i hodnik. Stoga smo odlučili investirati oko osam tisuća kuna u nabavku kondenzacijskog bojlera koji za sagorijevanje “troši” zrak izvan kuće – pojasnila je.

Ugljični monoksid posebno je opasan jer nema mirisa, boje i okusa, a već iznimno niska koncentracija od 0,2 posto u roku od sat vremena uzrokuje sigurnu smrt. Taj plin onemogućuje rad mišića, tako da ljudi umiru svjesni onoga što im se događa, ali ne mogu se pomaknuti. Prvi simptomi su malaksalost, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, a najbitnije je u tim situacijama omogućiti dotok svježeg zraka – objašnjava Srećko Ezgeta, direktor Gradske plinare Bjelovar te dodaje kako su najčešći uzroci tragedija neispravni dimnjaci, neovlaštene instalacije uređaja, ali i kuhinjske nape te kupaonski ventilatori.

Izbjegavajte neovlaštene instalacije

Neovlašteno izgrađene i dograđene instalacije i ugrađena plinska ložišta poseban su, kaže, problem, jer se naši sugrađani, u želji da uštede pokoju kunu, odlučuju za nadgradnju ili popravak u vlastitom aranžmanu, što uslijed nestručnosti može imati kobne posljedice. Osim što je to nedozvoljeno, takvo postupanje je i opasno.

Nedavno smo imali slučaj da je neovlašteni serviser tijekom radova demontirao takozvan “CO osjetnik”, odnosno senzor koji isključuje trošilo u trenutku kada se pojavi opasna koncentracija ugljičnog monoksida – govori Ezgeta dodajući kako je najsigurniji način izbjegavanja nesreće ugradnja kondenzacijskih plinskih uređaja, što je uostalom i obaveza kod nabavke novih sustava grijanja ili zamjene starih. (ik)