“Čitaj mi!” je prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja, a pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas 2013., pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu ove kampanje Dječji odjel Narodne knjižnice “Petar Preradović” pokrenuo je projekt zvan “Tete čitalice”, okupivši volontere koji svoje slobodno vrijeme izdvajaju kako bi čitali djeci koja borave na Dječjem odjelu Opće bolnice Bjelovar. Pokretačica projekta je Snježana Berak, voditeljica Igraonice u knjižnici.

Prekrasni ljudi

– Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da sa čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja, kako bi ono postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita – kazala je Berak s kojom se složila i dr. Ivanka Fehir-Radanović, voditeljica bjelovarske Pedijatrije, rekavši kako tete čitalice čine vrijeme provedeno u bolnici ljepšim i zabavnijim za mališane. Volonterka Jelena Begović tek se nedavno prvi put susrela s Dječjim odjelom bjelovarske bolnice koji ju je, kao i njegovi zaposlenici i mališani, oduševio.

– Prostor je prekrasan, veseo i jednostavno se osjeti koliko je svakome stalo do djece koja su ovdje. Osobno sam volonterka u radu s djecom dugi niz godina jer se i sama osjećam ispunjeno zbog toga, a znam koliko djeci da tijekom boravka u bolnici barem na kratko skrenu misli s bolesti i liječenja – kazala je Begović, s kojom je u bolnicu došla i jedna od iskusnijih teta čitalica, Sonja Belamarić. Ona u projektu sudjeluje od samog početka, a u posjet mališanima s njom je često dolazila i njezina unuka, koju ti trenuci vesele jednako kao i baku. Upravo je ona mnogoj djeci ostala u sjećanju, a zasigurno će je se sjećati i 15-godišnja Lucija Dokladal i 12-godišnji Valentino Tolić. Oboje su se razveselili dolasku teta čitalice te spremno uskočili u dnevni boravak gdje su počeli birati knjige.

Svi su dobrodošli

– Inače volim čitati, ali ovdje mi je ljepše jer možemo birati što ćemo čitati. Ja volim slikovnice i priče koje uključuju životinje, a tete čitalice se uvijek potrude priču učiniti jako zanimljivom i to mi se sviđa – kazao je Valentino. Osim starijoj djeci, čitanje na glas je preporučljivo i za bebe pa je netom rođena Ivona Pavić, koja svoje prve dane provodi u bjelovarskoj bolnici, već navikla na čitanje i glas teta čitalica i svoje majke Maje.
-Svjesna sam koliko su zvuk i govor važni za bebu i vidim kako reagira kada čuje mene, svoga oca ili neki od drugih poznatih glasova. Jako mi je drago što su tete čitalice ovdje jer, iako ne razumiju što im čitaju, bebe upijaju govor i tonove i to ih smiruje – kazala je Maja. Teta čitalice može biti svatko, radi se o volonterskom radu koji se započinje tek nakon audicije koju organizira Snježana Berak upravo u sklopu kamapnje “Čitaj mi!”, a iskustva svih volontera i više su nego pozitivna.