BJELOVAR – Prije nešto više od pet godina bjelovarskim prigradskim naseljem Tomašem vladala je prava panika. U kratkom roku ondje je zabilježeno čak osam požara u kojima su u potpunosti ili djelomično izgorjele obiteljske kuće i gospodarski objekti, a nakon nekog vremena otkriveno je kako je za sve te požare bio odgovaran tada 21-godišnji mještanin Nikola Jakopović.

Ovaj je mladić ubrzo i osuđen na Općinskom sudu u Bjelovaru na tri godine i tri mjeseca zatvora, a iz zatvora je nakon odsluženja kazne izašao, no sada se opet našao u sukobu sa zakonom, ovaj puta zbog počinjenja kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Alkohol okidač

Općinski sud u Bjelovaru nedavno je potvrdio optužnicu koju je protiv danas 26-godišnjeg Jakopovića podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru i kojom ga se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Incident zbog kojeg će se Jakopović ponovno naći pred sudom dogodio se još 6. rujna prošle godine ispred trgovine mješovitom robom u Tomašu.

Ondje se Jakopović sukobio s drugim muškarcem iz sela, koji ga je udario šakom u glavu. Jakopović ga je potom odgurnuo, uslijed čega je ovaj drugi pao na tlo pa je 26-godišnjak, u cilju da teško ozlijedi čovjeka, za vrijeme dok je ovaj ležao na tlu, više puta udario ga nogom u tijelo. Uslijed udaraca oštećenik je zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma tri rebra s dislokacijom.

Podsjetimo, serija požara zbog koje je Jakopović nekoć osuđen započela je još 25. veljače 2014. godine kad je potpalio štagalj obitelji Kaličanec u Tomašu, a Jakopovićev teror nad suseljanima trajao je sve do 1. travnja iste godine, kad je potpalio požar na imanju obitelji Stanek u susjednoj Prespi. Sljedećeg dana je i uhićen te je vrlo brzo i priznao sve što mu se stavljalo teret, a ukupno mu se sudilo za čak sedam slučajeva podmetanja požara. Tijekom suđenja, Jakopović je priznao podmetanje požara na svih sedam lokacija i precizno opisao kako je to učinio. Za sve slučajeve je tvrdio da je glavni okidač bio alkohol, kojeg je u to vrijeme obilno konzumirao. Tako je uoči svakog požara dan provodio ili u lokalnoj birtiji gdje bi se odavao alkoholiziranju ili bi se opijao u privatnim aranžmanima, a prilično je nevjerojatno što je i sam sudjelovao gotovo u svim gašenjima požara.

Višemilijunska šteta

-U nekoliko požara sam i ja sudjelovao u gašenju. Prije nekoliko mjeseci sam u Bjelovaru polagao za vatrogasca i pred kraj polaganja tih ispita počeo sam paliti vatru odnoso paliti te kuće i objekte. Kad sam to potpaljivao nisam razmišljao da radim štetu, a kad sam se otrijeznio onda sam shvatio da jesam. I moj je otac išao gasiti požare i pitao se tko to pali, a ja sam samo šutio. Kad me se sada pita što mislim o svemu, ne znam točno. Morao bih se prisjetiti jer sam pred godinu dana počeo piti u velikim količina – govorio je tijekom suđenja za paleže Jakopović i dodao da ne zna koji je razlog zašto je sve to činio, a materijalna šteta koja je nastala njegovim nedjelima bila je milijunska.