BJELOVAR – Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine nepravomoćno je na Općinskom sudu u Bjelovaru osuđen poznati razbojnik iz Malih Zdenaca Pero Kukić (35). On je proglašen krivim za više slučajeva teške krađe, koje je počinio u razdoblju od rujna do studenog 2014. na području Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnim županijama. Iako se na početku postupka uz Kukića sudilo i dvojici njegovih kompanjona, Nikoli Oršušu i Miji Amiću, postupak je očigledno razdvojen, Kukić je na raspravu u Bjelovaru doveden po djelatnicima Kaznionice u Lepoglavi, gdje služi zatvorsku kaznu za ranije počinjena kaznena djela, a Amić se iz optuženika pretvorio u svjedoka.

Iznimno aktivni

Prema presudi, Kukić je proglašen kriv za čak osam slučajeva teške krađe, a u većini slučajevima on i njegova ekipa krali su plinske boce po benzinskim postajama, ali su provaljivali i krali po trgovinama mješovitom robom. Početkom mjeseca rujna 2014. godine, Kukić se u Dežanovcu s Oršušem dogovorio da će na benzinskim pumpama iz kaveza za plinske boce uzimati boce ukapljenog naftnog propan-butan plina, koje će potom prodavati, a novac međusobno dijeliti, kao i da će iz trgovine uzimati razne proizvode.

U pohod su krenuli od Nove Rače, gdje su u razdoblju od 20. do 22. rujna, dovezli do benzinske postaje, a potom su kliještima za sječenje željeza presjekli metalne alke na lokotu vrata metalnog kaveza za plinske boce te ukrali osam boca, koje su potom prodavali za 200 kuna po komadu. Nekoliko dana kasnije po istom principu su i s benzinske pumpe u Križu ukrali 14 punih boca plina, u Velikoj Trnovitici su ukrali 17 boca plina, u Pitomači 14 boca plina. Dvojac je aktivan bio i u listopadu, kad su u Poljani ukrali 16 plinskih boca, u Ivanskoj i Donjem Čagliću po 20 boca plina. U Donjoj Kovačici su u studenom pak provalili u trgovini mješovitom robom, odakle su ukrali veće količine cigareta i ostale robe u vrijednosti gotovo 9000 kuna. Ukupno su svim ovim krađama Kukić i kompanjon mu napravili štetu od gotovo 60 tisuća kuna, a ubrzo nakon provale u trgovinu u Donjoj Kovačici su i uhvaćeni.

Kukiću je u zatvorsku kaznu uračunato i nepunih šest mjeseci, koliko je proveo u istražnom zatvoru od studenog do svibnja 2015. godine, a trgovačka društva koja je svojim krađama oštetio, naknadu štete potraživat će u parničnom postupku. Kao što je već dobro poznato, 35-godišnji Kukić jedna je od najosuđivanijih osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Do sada je Kukić počinio više od stotinu kaznenih djela i prekršaja, dobar dio vremena u posljednjih desetak godina proveo je iza rešetaka, zatvor u Lepoglavi i danas mu je privremeno boravište, a po svemu sudeći ondje bi mogao provesti još neko vrijeme.

Nestao bez traga

Najčešće je bivao osuđivan zbog razbojništva i teških krađa, a prije nekoliko godina je na Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pokušaja ubojstva policajca u Hrvatskom zagorju. Ovaj incident dogodio se koju godinu ranije i to nakon što su on i kompanjon haračili po Budinščini. Dva dana kasnije u Konjščini ih je zaustavila policijska patrola, Kukić se dao u bijeg i počeo pucati iz pištolja prema policajcu. Sve to se dogodilo za vrijeme dok je već trebao biti u zatvoru, no nije se javio na izdržavanje kazne, a za to je vrijeme nastavio s kriminalnim aktivnostima. Više od pola godina uspješno se skrivao od policije, sve dok nije lociran u Konjščini, kada si je pucnjevima prema policajcima prokrčio put i na sljedećih mjesec dana Kukiću se opet zameo svaki trag. Sve dok se nakon nekog vremena nije dragovoljno prijavio u zatvor u Remetincu.