Na Općinskom sudu u Bjelovaru uskoro će početi suđenje Danielu K. (26) iz Bjelovara, protiv kojeg je ovih dana potvrđena optužnica koju je Općinsko državno odvjetništvo podnijelo zbog teške krađe u pokušaju. To je nedjelo 26-godišnjak pokušao počiniti 2. studenog prošle godine u Bjelovaru, kada je u cilju da se nepripadno materijalno okoristi, došao do kuće u Ulici Vlahe Bukovca u Bjelovaru. Prišao je ulaznim vratima i nekoliko puta pozvonio, a kako nitko od ukućana nije otvorio ulazna vrata, otišao je do stražnjeg dijela kuće. Popeo se na natkrivenu terasu i kako bi ušao u kuću, prišao je otvorenom prozoru potkrovlja. No, u njegovim radnjama ga je uočila kćerka vlasnika kuće i zatvorila mu prozor te mu je na taj način onemogućila ulazak u kuću.

Pušten iz pritvora

Odmah nakon što je ovaj provalnik uočen, ukućani su obavijestili policiju, a brzom, efikasnom i odličnom suradnjom s građanima, 26-godišnjak je vrlo brzo pronađen, uhićen i predan pritvorskom nadzorniku. Iako se upravo za ovog mladića sumnja da je počinio više kaznenih djela teških krađa provaljivanjem na području Bjelovara i prigradskih naselja, on će suđenje po svemu sudeći dočekati na slobodi.

Nakon samo nekoliko dana, 26-godišnjak je pušten iz istražnog zatvora i izrečene su mu mjere opreza redovitog javljanja PU bjelovarsko – bilogorskoj i to dva puta tjedno, utorkom i subotom. Inače, protiv 26-godišnjaka, koji je do sada dva puta pravomoćno osuđivan za kaznena djela teške krađe, a protiv njega je u tijeku i drugi kazneni postupak zbog dva kaznena djela teške krađe počinjena tijekom lipnja prošle godine.

-Sve to ukazuje da je okrivljenik uporan u činjenju kaznenih djela i što postoje okolnosti koje upućuju na opasnost da bi mogao ponoviti kazneno djelo ili da bi mogao počiniti teže kazneno djelo – stoji u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru.

I naravno da ovaj 26-godišnji okrivljenik nije jedini koji je posljednjih mjeseci haračio po Bjelovaru i okolici te provaljivao u kuće i stanove, no svi su svjesni da teške krađe u posljednje vrijeme postaju sve ozbiljniji problem. I bez obzira što se prema statističkim podacima Bjelovarsko – bilogorska županija nalazi među šest županija s najmanjim brojem kaznenih djela, i policijska statistika da je broj teških krađa u porastu.

-Najveće povećanje broja kaznenih djela, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, vidljivo je kod kaznenih djela teške krađe. Naime, tijekom prošle godine zabilježena su 183 kaznena djela teške krađe, dok je godinu ranije, odnosno 2018. godine zabilježeno 151 kazneno djelo teške krađe, što predstavlja povećanje za 21,2 posto. Postotak razriješenosti kaznenih djela teških krađa 2019. godine iznosi 24 posto, dok za 2018. godinu iznosi 23,2 posto što predstavlja bolju razriješenost u odnosu na proteklu godinu unatoč porastu broja evidentiranih kaznenih djela – izvijestili su nas iz PU bjelovarsko – bilogorske i otkrili da je daleko najveći broj teških krađa odnosno provalnih krađa zabilježen u Bjelovaru.

Najviše u Bjelovaru

-Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela teških krađa tijekom 2019. godine po nadležnim policijskim postajama razvidno je da je na području Policijske postaje Bjelovar evidentirano ukupno 86 kaznenih djela teških krađa. Potom slijedi Policijska postaja Čazma s 35 zabilježenih kaznenih djela, Policijska postaja Daruvar s 29 kaznenih djela, Policijska postaja Garešnica s 27 kaznenih djela, Policijska postaja Grubišno Polje sa šest kaznenih djela teške krađe – naglašavaju iz policije i dodaju da su prema vrsti napadnutog objekta ovim kaznenim djelima najugroženije kuće i stanovi.

-Od ukupnog broja kaznenih djela teških krađa tijekom 2019. godine u 49 slučajeva počinjene su teške krađe provaljivanjem u obiteljske kuće ili stanove (2018. godine zabilježeno je 51 kazneno djelo što ukazuje na smanjenje tih kaznenih djela), u 7 slučaja u vikendice (2018. godine 3 kaznena djela), u 4 slučaja objekt provaljivanja je bilo motorno vozilo (2018. godine 8 kaznenih djela), u 22 slučaja u trgovine (2018. godine 11 kaznenih djela), u jednom događaju provaljeno je u dječji vrtić i školu (2018. godine 3 kaznena djela), u također jednom događaju objekt napada je bio kiosk (2018. godine 0 kaznenih djela), u 12 događaja provaljeno je u ugostiteljske objekte (2018. godine 12 kaznenih djela) i u 82 slučaja u druge objekte (npr. garaže, tvorničke hale, garderobne ormariće i sl. dok je 2018. godine bilo prijavljeno 57 kaznenih djela) – zaključuju iz policije i još jednom apeliraju na građane da im bez i najmanjeg ustručavanja dojavljuju sva sumnjiva ponašanja i sve osobe za koje se sumnja da bi mogle počiniti kaznena djela na njihovi ili na štetu susjeda.