BJELOVAR – Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv kriminalne organizacije od čak 11 članova koju se tereti za niz teških krađa i krađa. Sve te teške krađe i krađe počinili su u manjim grupama ili pojedinačno tijekom druge polovice prošle godine u Bjelovaru i bližoj okolici pa se tako Brunu R. (19) iz Bjelovara, Ivana E. (27) iz Dišnika koji je i ranije osuđivan zbog teških krađa i krađa, Zlatka B. (18) iz Kabela te Hrvoja F. (23) iz Blatnice tereti da su u tandemu u noći sa 18. na 19. listopada počinili dvije teške krađe u Bjelovaru. Osobnim automobilom kojim je upravljao 27-godišnjak došli su do Lonijine prodavaonice u Ulici Ivana Gorana Kovačića te su provalili unutra i ukrali veću količinu cigareta ukupne vrijednosti 23 tisuće kuna, blagajnički minimum u iznosu od 500 kuna te nekoliko boca žestokih alkoholnih pića. Iste je noći ova skupina pokušala provaliti i u benzinsku postaju Tifon u Velikim Sredicama, no nisu uspjeli obiti dvokrilna ulazna vrata poslovnog objekta pa su odustali.

Odnijeli i kasu

Bruno R. (19), Josipa F. (29) iz Bedenika koja je i ranije osuđivana zbog teških krađa i krađa i trenutačno se nalazi u zatvoru u Požegi, Ivan E. (26) i Miroslav B. (34) iz Bedenika u noći sa 30. rujna na 1. listopada su, prema optužnici, provalili u prodavaonicu Špara u Ulici Alojzija Stepinca. Nakon što su Bruno i Ivan razvalili ulazna vrata, upali su unutra i iznijeli cigarete, alkoholna pića i razne prehrambene proizvode vrijedne više od 51 tisuću kuna. Iz dućana su iznijeli i kasu iz koje su uzeli tisuću kuna, a nakon što su je ispraznili, bacili su je na travnatu površinu uz kolnik u Ulici Pavla Radića.

Očiti kolovođa ove ekipe, Bruno R. je, prema trećoj točci optužnice, zajedno sa Žarkom R. (19) iz Bjelovara, Valentinom R. (26) iz Bedenika i Božidarom B. (19) iz Bjelovara, u noći sa 15. na 16. listopada prošle godine provalio i u prodavaonicu Lonije u Prgomelju. Ondje su ukrali cigareta i drugih artikala vrijednih više od 36 tisuća kuna te 165 kuna blagajničkog minimuma, a za dvije provale se terete i Bruno R. i Zlatko B. Oni su, prema optužnici u noći sa 18. na 19. listopada prošle godine provalili u ugostiteljski objekt Mozart u Ulici Ivana Gorana Kovačića iz kojeg su ukrali 730 kuna. Iste noći su pokušali provaliti i u kafić Charlie u Ulici Josipa Jurja Strossmayera, no na kraju nisu uspjeli, a bio je to treći pokušaj provale u isti kafić u samo nekoliko mjeseci. U isti kafić Bruno i Mateo B. (20) iz Narte su provalili još u noći 2. srpnja kada su ukrali novčani iznos od 1240 kuna. Bruno je u Charlie provalio i 12. listopada prošle godine kada je ukrao 1266 kuna.

Preprodaja cigareta

Na kraju, 33-godišnji Slobodan R. iz Starih Plavnica koji je ranije osuđivan zbog krađa i teških krađa, po devetoj i posljednjoj točci optužnice tereti se da je u jutarnjim satima 19. listopada s Brunom, Hrvojem i Ivanom dogovorio preuzimanje veće količine cigareta raznih marki koje će preprodati, a novac podijeliti. Učinio je to, stoji u optužnici, iako je znao da su cigarete pribavljene krađom pošto su mu lopovi to sami rekli, no svejedno je on od njih preuzeo gotovo tisuću kutija cigareta te ih sakrio na livadi u Prgomelju. Sveukupno je ova bagra ukrala novca i raznih proizvoda, ponajviše cigareta, u vrijednosti većoj od stotinu tisuća kuna, a optužnicom je predloženo da se neke od njih osudi na bezuvjetne, a neke na uvjetne kazne zatvora.