KRAPINA – Učenice i učenici trećih razreda bjelovarske gimnazije pod mentorstvom profesorica Željke Holjevići i Jadranke Lusavec u Muzeju krapinskih neandertalaca upoznali su se najvećom zbirkom fosilnih ostataka neandertalaca na svijetu.

-Riječ je naravno o nalazištu Hušnjakovo brdo u Krapini, gdje je D. G. Kramberger dokazao da se radi o pračovjeku i dao potporu teoriji evolucije. Razgled samog muzeja djeluje poput putovanja u vremenskoj kapsuli, gdje je zorno prikazan nastanak svemira pa time i našeg planeta i svih oblika života na njoj u samo. Učenicima je bilo zanimljivo pa čak pomalo i frapantno što su saznali nove informacije i razbili predrasude o načinu života i stupnju razvijenosti neandertalaca.Zanimljiva informacija koja se svima usjekla u pamćenje je da su krapinski neandertalci živjeli u toplom razdoblju, između ledenih doba, kada su temperature bile više i za pet stupnjeva od današnjih. Saznali su i da su neandertalci bili prvi praljudi koji su pokapali svoje mrtve i imali svoju ideju o zagrobnome životu, a iako nisu uspjeli razviti govor sličan našem, imali su sposobnost komunikacije čemu u prilog govore genetska istraživanja – otkrila je profesorica Holjević i dodala da su spoznaje o neandertalcima učenici produbili kroz radionicu “Lubanje hominina”.

-Kroz ovu paleoantropološku radionicu učenici su proučavali replike lubanja različitih vrsta i rodova izumrlih ljudskih predaka. Nakon sažete i jasne prezentacije sudionici su proučavali šest replika poznatih fosilnih lubanja te odgonetavali nazive kojoj lubanja pripada, kao i mogući izgled lica. Nakon radionice učenici su došli do zaključka da su neandertalci bili anatomski dosta slični modernom čovjeku te su se iznenadili do sada vlastitoj predrasudi koju su imali da su ovi nomadi kamenog doba bili pogrbljena i neinteligentna bića – naglasila je Holjević i dodala da ovakav interaktivan pristup učenju i međupredmetna korelacija uvelike pridonose efikasnijoj nastavi, usvajanju nastavnog sadržaja, ali i oblikovanju stavova i usvajanju životnih vrijednosti.