Mobilni uređaji odavno su “izgurali” iz upotrebe javne govornice pa ih je i u gradu Bjelovaru sve manje. Kako doznajemo u Hrvatskom telekomu, na našem je području u funkciji još 21 telefonska govornica, što je daleko manje nego prije, primjerice, dvadesetak godina.

-Zbog smanjene potrebe, broj se preprolovilo. Prije ih je bilo oko 40 – saznajemo od Marinka Martinovića, voditelja Odsjeka za tehničke usluge korisnicima Regije 1 pri Hrvatskom telekomu. On dodaje kako i postojeće govornice bilježe drastičan pad minuta razgovora u zadnjih sedam godina, i do deset puta manje. Koliko će govornica biti na određenom području određuje HAKOM.

-Prema posljednjem pravilniku, moramo imati jednu govornicu na 1500 stanovnika odnosno jednu govornicu u svakom naselju s više od 1000 stanovnika – kaže Martinović.
Zahvaljujući tome, govornice ćemo imati do daljnjeg, bez obzira na sve manji broj onih koji ih koriste. Zbog toga nas je i zanimalo koliko naših sugrađana još uopće koristi javne telefonske govornice odnosno kada su ih posljednji put koristili. (S. Slavinić)

 

 Kad ste posljednji put koristili telefonsku govornicu?

Sanja Grgić
Ne znam. Zaista se sjećam točno. Pretpostavljam da je to bilo 90-ih godina. Bilo je to jako davno. Mladi možda ne znaju, ali ja se sjećam još kada su se ubacivali žetoni, prije kartica. Znala bih se koristiti i sada govornicom.

Željko Teklić
Koristio sam telefonsku govornicu jednom prilikom prošle godine. Naime, ja ne koristim mobitel, a lani sam se morao javiti ženi pa sam to napravio iz govornice. Inače je ne koristim.

Matea Jozić
Nikad u životu nisam koristila telefonsku govornicu, nisam imala potrebe. No,vjerujem kako bih se znala koristiti s njome. Mislim da to nije komplicirano. No, nemam potrebe, kada imam mobitel.

Draško Lacković
Zadnji put sam koristio govornicu 1995., kada sam bio u bolnici u Zagrebu.na operaciji. Nije bilo još toliko mobitela pa se nisam mogao drukčije javiti doma. Još negdje imam karticu.