U Centru za socijalnu skrb Bjelovar ukupno je 1103 korisnika koji imaju pravo na pomoć od 200 kuna za plaćanje električne energije a do sada je svoja rješenja i kupone preuzelo tek njih 274, kaže ravnateljica bjelovarskog Centra za socijalnu skrb Kristina Novalić

Najavljivani kao velika pomoć socijalno ugroženim građanima vaučeri za plaćanje električne energije u visini 200 kuna u praksi baš i nisu polučili željeni rezultat. Kratko rečeno, Vlada je tim potezom, koji je osim toga i snažan predizborni adut, htjela pomoći najugroženjim kategorijama stanovništva kojima je svaki iznos režija previsok, no čini se da njih ima manje od očekivanog broja. Naime, dva tjedna od početka podjele vaučera u bjelovarskom Centru za socijalnu skrb zatražio ih je tek svaki četvrti korisnik koji na njih ima pravo.
Procedura nije problem
– Kao što je poznato sa podjelom rješenja o priznavanju prava na naknadu za ugroženog kupca energenata i kupona za mjesec listopad, započeli smo 2.10.2015.g.
Pravo imaju svi korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine, koji su korisnici jednog od navedenih prava na dan 1.10.2015.g., dok novi korisnici moraju podnijeti zahtjev da bi ostvarili navedeno pravo. U Centru za socijalnu skrb Bjelovar ukupno je 1103 korisnika koji mogu ostvariti navedeno pravo, a do sada je svoja rješenja i kupone preuzelo tek 274 korisnika – kaže ravnateljica bjelovarskog Centra za socijalnu skrb Kristina Novalić.
Iako bi se moglo pomisliti da bi razlog za tako slab odaziv mogla biti komplicirana procedura za dobivanje vaučera, u Centru za socijalnu skrb kažu da to ipak nije tako. -Postupak je vrlo jednostavan. Nakon što u Centru preuzmu rješenje i kupon, korisnici dobivaju i upute za korištenje u kojima je navedeno da se kupon može iskoristiti prilikom plaćanja računa za troškove električne energije u poslovnicama FINA-e, u roku od šest mjeseci od isteka mjeseca na koji se kupon odnosi. Kupon može iskoristiti korisnik uz predočenje rješenja o priznavanju prava i osobne identifikacijske isprave, a ukoliko nije u mogućnosti, kupon može iskoristiti i druga osoba uz predočenje rješenja, svoje osobne identifikacijske isprave i osobne identifikacijske isprave korisnika, odnosno preslike rodnog lista ukoliko je korisnik maloljetna osoba. Kuponi za mjesec studeni i prosinac također se preuzimaju u Centru za socijalnu skrb, do 20-tog u mjesecu – napominje Kristina Novalić.
Upitni socijalci
Kako je za sve građane kojima je iz raznih razloga ugrožena egzistencija 200 kuna ipak veliki iznos, začuđuje tako slab odaziv na vaučere za struju. Jedno od objašnjenja je da svi ”socijalci” zapravo i nisu do te mjere ugroženi ,jer iako primaju naknade, kao da im ne treba ova pomoć države. Teško je povjerovati da je razlog neinformiranost jer bar te kategorije stanovništva pozorno prate sve poteze države koji im mogu olakšati svakodnevicu. A, tih 200 kuna za struju olakšalo bi mjesečni proračun prosječnom kućanstvu u Hrvatskoj, a kamoli ne onima koji su socijalno ugroženi i moraju birati između plaćanja režija i praznog želuca.

Slaba informiranost ?
Slab odaziv na vaučere za električnu energiju iznenadio je i predstavnike udruga koji među svojim članstvom imaju ljude iz te kategorije.
– Čudi me da je tako slab odaziv na vaučere i vjerojatno je razlog u neinformiranosti ljudi da imaju pravo na tu pomoć. Mi u našoj udruzi imamo nekoliko članova koji su u težoj socijalnoj situaciji i pomažemo im iz vlastitih izvora, no svakako ćemo ih dodatno upozoriti da ako već nisu, svakako iskoriste ovu mogućnost i kuponima podmiruju račune za električnu energiju – kaže Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.