Bjelovarčani, ali i svi gosti Bjelovara, zahvaljujući Komunalcu, odnedavno su bogatiji za jednu prilično komfornu mogućnost – plaćanje parkirališne karte putem aplikacije za mobitel. Sve donedavno, podsjetimo, parkirališna karta mogla se kupiti na nekom od mnogobrojnih automata na kovanice (ili papirnati novac u suterenskoj garaži), kao i putem SMS-a. I jedan i drugi način imaju svoje prednosti, ali i određene nedostatke. Ako kartu kupujete preko automata, morate imati kovanice.

U Bjelovaru i diljem Lijepe naše

Ako je kupujete preko mobitela, možete je kupiti za sat vremena i više, ali  svaki put plaćat ćete određenu naknadu koja nije previsoka, ali mora se plaćati svakih sat vremena, pa je poprilično nezgodna ako na taj način namjeravate plaćati višesatno parkiranje.

Aplikacija koja omogućuje novi način plaćanja zove se PayDo, a moguće ju je koristiti i preko mobitela i preko računala. Iznimno je jednostavna za korištenje, a kako ne koristi SMS protokol, uštedjet će vam 65 lipa po satu, što je između 10 i 20 posto, ovisno o tomu kupujete li kartu za prvu (tri kune) ili drugu (dvije kune) parkirališnu zonu. PayDo vam omogućuje i virmansko plaćanje, a vrijedi napomenuti i kako je riječ je aplikaciji koja se koristi u sve većem broju hrvatskih gradova. Osim u Bjelovaru, u ovom trenutku možete je koristiti i u Crikvenici, Dubrovniku, Novom Vinodolskom, Osijeku, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vodnjanu, Vukovaru i Zadru. S obzirom da je riječ o relativno “mladoj” aplikaciji, ali aplikaciji iza koje stoji iskusan tim, čini se da je pitanje vremena kada će plaćanje putem PayDe biti omogućeno u svim hrvatskim gradovima.

Jednostavna uporaba

No, kako taj proces uopće funkcionira? Nakon što “skinete” aplikaciju na mobilni uređaj ili računalo, morat ćete se registrirati i aktivirati svoj račun. Za registraciju vam je potrebno ime, prezime i mail adresa, a ako ćete se registrirati kao pravna osoba, možete dobiti R1 račun. Ako želite plaćati online, trebat će vam i podaci s kartice koju namjeravate koristiti. U ponudi je Diners, Visa i Mastercard, pri čemu potonji nudi 10-postotni popust u promotivnom razdoblju. Sučelje aplikacije prilično je jednostavno. Nakon odabira grada u kojemu želi plaćati parking, unosa registarske oznake vozila, potrebno je tek odabrati parkirališnu zonu i broj sati te nakon toga platiti. Vrlo je zgodna i opcija Favorit koja vam nudi spremanje predložaka za kasniju upotrebu. Ako, dakle, imate situaciju da svakoga dana u Bjelovaru plaćate tri sata parkiranja u prvoj zoni, jednom kada taj postupak pospremite u favorite, čitav proces svest ćete na dva klika. Također, u izborniku “Kupnje” u svakom trenu možete provjeriti svoje aktivne parkirališne karte, kao i sve prethodne kupnje tj. karte koje su istekle. Također, vrlo je zgodna i opcija dodavanja neograničenog broja vozila. (ik)