Tehnološki inkubator dobio je svoje prve stanare. Od ukupno pet poslovnih prostora koje tvrtka Tehnološki park u zajedničkom vlasništvu Grada Bjelovara i Visoke tehničke škole, tri su od početka svibnja iznajmljena, i to mladim bjelovarskim poduzetnicima. Jedan od njih je Miroslav Zorić, novopečeni prvostupnik studija Mehatronike, koji je u svoj novi prostor uselio oko mjesec dana nakon svečane promocije.

– S obzirom da sam studirao uz rad, umjesto standardnih tri godine trebalo mi je pet godina da diplomiram. Radim kao informatičar, a tijekom studiranja usvojio sam neka znanja iz drugih oblasti poput mehanike i elektronike koje će mi dobro doći sada kada sam zaplovio poduzetničkim vodama – govori Zorić koji, začudo, poduzetničkim vodama nije zaplovio iz nužde, što je u Hrvatskoj, na žalost, najčešći razlog za bavljenje poduzetništvom. Zorić je, naprotiv, suradnju s jednom tvrtkom koja se bavi internetskim i mrežnim uslugama odlučio nadgraditi tako što je napustio tvrtku u kojoj je prije radio, pa je sada njihov regionalni zastupnik. Većinom je, kaže, na terenu, pa tako u vrijeme kada smo razgovarali još uvijek nije stigao urediti svoju kancelariju u potkrovlju zgrade Tehnološkog parka koja mu nije od presudnog značaja za poslovanje, ali će mu, siguran je, pomoći da unaprijedi svoje poslovanje.

Kvalitetne usluge po niskim cijenama

– Od zaposlenika Tehnološkog parka sigurno mogu dobiti kvalitetne savjete što se tiče samog poslovanja tvrtke, kao i niz usluga poput onih knjigovodstvenih i slično. Dosta bitno mi je što je ovdje uređena i mala prezentacijska dvorana koju mogu unajmiti, a sve to po povoljnim cijenama – govori Zorić dodajući kako uvjeti po kojima Tehnološki park iznajmljuje poslovne prostore teško da mogu biti bolji.

– Tijekom prve godine oslobođen sam plaćanja zakupnine i režijskih troškova. Sljedeće godine plaćam dio komercijalne cijene, a taj postotak se iz godine u godinu povećava, da bi u petoj godini došli do komercijalne cijene – pojašnjava Zorić, inače direktor i vlasnik jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću IT Menagement. Osim njega, poslovne prostore unajmile su još dvije mlade bjelovarske tvrtke, Bjelovarski labirint i Nutritiva.

Podsjetimo, projekt uređenja i privođenja svrsi potkrovlja zgrade u kojoj je nekada radila gradska razvojna agencija Poslovni park podržalo je i Ministarstvo poduzetništva i obrtništva. Trošak obnove potkrovlja u toj, ali i u zgradi Gradskog poglavarstva za potrebe VTŠ-a procijenjen je na oko 2,3 milijuna kuna (uključujući PDV), a Ministarstvo je sudjelovalo s više od polovice toga iznosa.