BJELOVAR – Učenici Tehničke škole Bjelovar protekli su tjedan ušli u završnu fazu međunarodnog natjecanja ‘You Ideas Your Initiatives 2020’, Vaše ideje, vaše inicijative, koje provodi Renault u okviru svog obrazovnog programa Safety and Mobility For All, Sigurnost i mobilnost za sve.

Iako na daljinu, uspjeli su se na kratko i okupiti uživo i privesti kraju projekt pod nazivom „Drink less Think more“, Pij manje, razmišljaj više, kojim konkuriraju vršnjacima diljem svijeta. Iza njih je više faza projekta, od istraživanja i prepoznavanja ključnih problema na području cestovne sigurnosti i održive mobilnosti do provođenja kampanje u kojoj su učenici svojim aktivnostima nastojali doprinijeti podizanju svijesti o tim problemima na razini škole i šire lokalne zajednice.

Podaci, koje su dobili istraživanjem, odnosno provedenom anketom među 84 učenika trećih i četvrtih razreda svoje škole prilično su zabrinjavajući. Potaknuti njima napravili su letke, video uradak, on line izložbu te prezentaciju istraživanja. Anketa je pokazala da gotovo polovina ispitanih učenika već vozi, odnosno ima vozačku dozvolu. Od toga njih 71,8 posto vozi automobil svaki dan. Iako u kratkom vremenskom razdoblju od dobivanja vozačke dozvole, čak 18 posto ih nije moglo ustvrditi da baš nikada nisu prošli kroz crveno svjetlo na semaforu, a poguban je podatak da je priličnih 15,4 posto ili skoro svaki šesti učenik priznao da često vozi pod utjecajem alkohola.

Napravljen je i logo kampanje

Skoro svaki četvrti ili njih 26 posto se pojasom veže često, povremeno ili nikada, a samo ih 15,4 post ne sluša glasno glazbu dok vozi. Za zamisliti se je i nad podacima da 38,5 posto učenika povremeno vozi umorno i 45 posto ih se povremeno vozilo s vozačem pod utjecajem alkohola.

Inače, međunarodni program u kojem sudjeluju pokrenut je 2011. godine s ciljem da inspirira i potakne mlade na aktivno sudjelovanje i doprinos lokalnoj zajednici u smislu poboljšanja cestovne sigurnosti i održive mobilnosti, a 2018. godine primio je nagradu ‘Prince Michael International Road Safety Award u Londonu’. Bjelovarski srednjoškolci i njihovi mentori u projektu surađuju s udrugom Sigurna cesta, te zajedno nastoje ukazati na problem stradanja mladih vozača, s posebnim naglaskom na vožnju pod utjecajem alkohola. Do sada su izradili crteže u okviru školskih praktikuma te organizirali njihovu online izložbu, podijelili letke te snimili digitalni strip i edukativni video. Također je održano i online predavanje za maturante, a više o svemu tko želi može se i informirati na stranicama Tehničke škole.

Foto – Informativne letke organizatori su dijelili građanima