U sklopu projekta Tjedan strane kulture koji se u Tehničkoj i Obrtničkoj školi provodi od 2011. godine, nakon indijske, češke i mađarske kulture, učenici su dobili priliku upoznati romsku kulturu. Organizatorice aktivnosti su knjižničarke škola Sanja Cutvarić i Rajna Gatalica, a partneri u projektu su Udruga Lovari – Romska kuća, Udruga za promicanje kulture DOKUart i Kulturno-umjetničko društvo Darda koji su uvelike pripomogli pri organizaciji. Cilj projekta bio je upoznati običaje, navike, povijest i kulturu drugog naroda čime se učenike potiče na razumijevanje drugačijeg.

S romskom kulturom su se upoznali kroz niz aktivnosti poput kušanja romske hrane, gledanja tradicionalnog plesa, učenja o povijesti i običajima Roma, gledanja dokumentarnog filma o slavonskom romskom naselju te učenjem romskog jezika i poticanjem na raspravu i dijalog. Ovom su ih prilikom posjetili članovi romskog Kulturno-umjetničkog društva Darda te im predstavili romski narodni ples, dok je Slađana Đurđević iz Romske kuće prezentirala romsku tradicionalnu pogaču i štrudlu koja ih je oduševila. U sklopu projekta pogledali su i film „Razred“ redateljice i scenaristice Vesne Ćudić koji tematizira problem preranog napuštanja škole djece iz romskog naselja.

– Nadamo se da smo navedenim aktivnostima utjecali na svijest učenika i potaknuli ih na razumijevanje, suživot i komunikaciju s još uvijek marginaliziranom zajednicom u Hrvatskoj – kazala je Cutvarić s kojom se složila suorganizatorica Rajna Gatalica dodavši kako im je bilo iznimno drago vidjeti pozitivne reakcije učenika nakon svake aktivnosti