Kada je prije 24 godine Klaudio Zidar, Bjelovarčanima poznatiji kao Zile, pogledao emisiju o tetoviranju, znao je da je to njegov budući poziv. Iako je tetoviranje prisutno među ljudima od davnina, ovaj vid ukrašavanja tijela tih 90-ih godina u našoj sredini nije bio najbolje prihvaćen.

– Osim nerazumijevanja na koje sam konstantno nailazio, problem je bila i oprema. U ono doba bilo je jako teško doći do nje, a bila je i jako skupa, znao sam za samo jedan dio izdvajati od 700 do tisuću eura – govori Zile.  S vremenom su moderniziranje branše tetoviranja i otvorene granice stvorile pristupačnije okruženje, što je dovelo do daleko kvalitetnijeg i boljeg poslovanja. Ono što je neobično u Ziletovom slučaju jest da je on – bivši policajac. Iako je to u mnogim zemljama sasvim normalna pojava, hrvatski policajac istetoviranih ruku, nije slika koja se često može vidjeti. Nakon prestanka rada u policiji, Zile je dobio priliku nastaviti raditi ono što želi i voli.

 Hrabre žene

– Kada voliš to što radiš, onda se potrudiš da to bude na najvišoj mogućoj razini. Velika prednost mog posla je što sam sam svoj gazda, što mi daje određenu slobodu i više prostora za nove ideje, a to se u krajnjoj liniji odražava na moj rad – objašnjava Zile. Danas je on jedini tattoo majstor u našem gradu pa slobodno možemo reći da je stručnjak za bjelovarske tetovaže. Napravio ih je bezbroj, a na pitanje jesu li pri susretu s iglom hrabriji žene ili muškarci, kao iz topa odgovara – žene!

-Kada sjednu na stolac za tetoviranje, jasno im je da nema povratka, dok muškarce uglavnom oblije hladan znoj, osjete slabost i potrebno im je malo ohrabrenja – kaže Zile. Kada je riječ o motivima koje vole Bjelovarčani, odgovara kako tu nema pravila. Često tetovira detalje koji su ljudima od velikog značaja, podsjetnike, ali i kopije tetovaža slavnih zvijezda.

-Nakon što je Rihanna istetovirala zvjezdice po vratu, mislim da sam na Bjelovarčanima istetovirao cijelu mliječnu stazu – kaže Zile. Priznaje kako voli rad s ljudima te kako je i on puno naučio kroz čak 24 godine iskustva, ali da se i svega nagledao. Prisjetio se, primjerice, kako je pet sati tetovirao stražnjicu potpuno golog muškarca, dok je jedan od klijenata zahtijevao znak eura ispod oka. Bilo je, priznaje, zahtjeva za ukrašavanje intimnih muških dijelova tijela koje je, kaže, odbio.

Nerijetko se događa da mu se obraćaju oni kojima se postojeća tetovaža ne sviđa, poput imena bivših ljubavi. Tada kreće tzv. prekrivanje oko kojeg se treba posebno potruditi. Za trajno uklanjanje tetovaže, kaže, potrebno je puno više novca, ali i boli.

– Radi se o laserskom uklanjanju, što je zapravo spaljivanje dijelova kože. Tretmani se rade svaki šest mjeseci jer se mora sačekati da rane zacijele. To i plastična kirurgija jedini su način za trajno uklanjanje tetovaža, zato je vrlo važno dobro promisliti prije donošenja konačne odluke i, naravno, poslušati savjet svoga tattoo majstora – kaže Zile.