Čuti prvi plač vlastita djeteta, prerezati mu pupčanu vrpcu i zajedno s majkom podijeliti najradosnije životne trenutke, želja je sve većeg broja očeva, otkako im je u većini hrvatskih rodilišta omogućen ulazak u rađaonicu. U bjelovarskoj Općoj bolnici očevi mogu od prvog do posljednjega trenutka prisustvovati porodu od 2010. godine, doznajemo od bacc. primaljstva Zdenke Mužine, odgovorne osobe za poslove primaljske njege.

U početku je, kaže, ovakvu privilegiju koristilo malo očeva koji su se mogli izbrojati na prste jedne ruke, no sedam godina kasnije, broj hrabrih je u uzlaznoj putanji. Primjerice, tijekom 2016. porodima je prisustvovalo 45 očeva, a već do rujna ove godine 34 njih. Gledano kroz objektiv statistike, u prvih devet mjeseci, kada je u bjelovarskom rodilištu zabilježeno 353 poroda, gotovo svaki deseti, odvijao se pod budnim okom očeva.

Trudnički tečaj

No, za boravak u rađaonici osim želje i hrabrosti valja imati i posebnu „ulaznicu“ do koje se dolazi nakon pripreme i edukacije na tečaju za trudnice, koji organizira patronažna služba pri županijskom Domu zdravlja. Pri tomu nije nevažan podatak, kako su za razliku od nekih drugih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj ovi tečajevi kod nas sasvim besplatni. U Rijeci, primjerice, ovakva „škola“ za očeve stoji 400 kuna, u nekim drugim gradovima oko 100 kuna.

-Bjelovarsko rodilište je pozitivni izuzetak koji se ogleda u iznimno kvalitetnoj edukaciji rodilja koje na odjelu posjećuju patronažne sestre, od kojih će naučiti početne vještine i znanja, od pravilnog dojenja do ostale skrbi o novorođenčetu. Edukaciju za očeve također smatramo nezaobilaznim uvjetom za sudjelovanje pri porodu. Na tečaju će naučiti, primjerice, u kojem dijelu rađaone mogu stajati, kako se ponašati za vrijeme poroda. Za sigurnost djeteta i majke ključno je i poštivanje higijenskih uvjeta. Očevi će naučiti kako prije ulaska u rađaonicu moraju dezinfekcijskim sredstvom oprati ruke, imati zaštitnu odjeću i obuću, kapu te masku na licu – pojašnjava Zdenka Mužina.

Neopisivi trenuci sreće

Pripremu i boravak u rodilištu već je u dva navrata iskusio 27-godišnji Dario Valo, koji je uz svoju suprugu proveo od prve do posljednje minute rađanja njihovih dviju kćeri.

-Premda bi se moglo reći kako sam u tome ispekao zanat s prvorođenom Larom, drugi puta je bilo isto, možda i gore od prvoga. Ali, na kraju, trenutak sreće izazvane spoznajom da je sve prošlo u redu, nemoguće je opisati – kaže Dario. Prisjeća se kako je u trenucima najbolnijih i završnih trudova svoje supruge osjećao neizmjernu ljutnju zbog vlastite nemoći, kada više nije mogao pronaći ni riječi ohrabrenja.

-U trenutku, kada sam svuda oko supruge ugledao krv, mislio sam da ću se srušiti. No, nedugo iza toga, začuo sam plač svoga djeteta te istoga časa zaboravio sve što smo zajedno prošli – kaže Dario, dodavši kako bi sve to opet ponovio, odluče li povećati svoju obitelj.
Otkako su očevima širom otvorena vrata bjelovarskog rodilišta, Zdenka Mužina kaže kako pri porodu nisu zabilježili niti jedan ozbiljniji eksces, poput padanja u nesvijest ili neprimjerenog ponašanja prema medicinskom osoblju.

-U nekim fazama poroda ipak primijetimo njihovo bljedilo na licu, prekomjerno znojenje i druge manifestacije koje bi mogle dovesti do neželjenih situacija. Tada ih sami zamolimo da napuste rađaonicu, udahnu svježeg zraka te im ostavimo na volju da se vrate ili odustanu. Premda je bilo i slučajeva napuštanja hrabrosti i prije početka poroda, većina ih ipak stoički dočeka završne trenutke sreće – kaže Zdenka Mužina.