Iako u Zakonu piše da se drugih šest mjeseci porodiljnog dopusta zove roditeljski dopust te da ga podjednako mogu koristiti i otac i majka, malobrojni očevi koriste to pravo. Jedan od njih je 37-godišnji Bjelovarčanin Mirko Lekšić koji je roditeljski dopust podijelio sa suprugom. Dva mjeseca koja je sa kćerkicom Lindom proveo kod kuće na roditeljskom dopustu ne bih mijenjao ni za što.

– Ništa mi nije bilo teško. Linda i ja se od prvog dana dobro slažemo. Ona nam je drugo dijete pa mogu reći da sam sve naučio i savladao sa starijim sinom Lukšom. Sve što radim s Lindom pravo je zadovoljstvo: od presvlačenja, kuhanja, spremanja i svega onoga što se sa djecom prolazi u najranijoj dobi. Čak i dječje bolesti koje nas nisu zaobišle, hrabro smo podnijeli. Ukratko rečeno, Linda je vesela, sada već 15-to mjesečna djevojčica i sa zadovoljstvom mogu reći da funkcioniramo kao dobro usklađen tim – ponosno govori tata Mirko.
Na vijest o korištenju roditeljskog dopusta poznanici, posebno kolege s posla, različito su reagirali. Neki su se samo čudili, bilo je zadirkivanja pa i podsmijeha. Iako Mirko ne mari za komentare već sa suprugom i djecom uživa u obitelji, tvrdi da nije jednostavno odlučiti se za roditeljski dopust posebno ako je otac jedini hranitelj obitelji. Pa iako bi svakom novopečenom ocu preporučio da krene njegovim putem i na najbolji mogući način iskoristi prednosti boravka kod kuće sa djetetom, Mirko je svjestan da u svemu tome važnu ulogu imaju financije.
-Tko god si to može priuštiti neka uživa kao ja, no jedini je problem što je plaća puno veća od roditeljskog dopusta koji iznosi 2660 kuna. To je skroz demotivirajuće i zato se očevi koji obično rade za znatno veću plaću od svojih supruga teško odlučuju na korištenje roditeljskog dopusta – zaključuje Mirko.