Učenici bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Lorana Radičević i Luka Baranašić svojim su nastupom pomeli konkurenciju te u kategoriji osnovnih škola na Državnom natjecanju komornih sastava Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga održanom u Zagrebu osvojili prvo mjesto. Iza njih je 15-ak natjecanja na kojima su osvojili brojne nagrade i priznanja, no ovo je ima posebnu veličinu. Lorena je, naime, nastupila unatoč upali tetive ruke jer, kako sama skromno priznaje, bila bi prava šteta odustati nakon toliko vremena uloženog u pripreme.

Vjetar u leđa

-Bilo nas je devet, a svirali smo klasiku i romantiku. Moram priznati da me je ruka boljela, no željela sam nastupiti. Sada je preda mnom pauza od barem mjesec dana dok se ruka ne oporavi, a onda nastavljamo vježbati kao do sada – kaže Lorena dodajući kako je iz nje i Luke čak 15 što solističkih što zajedničkih nastupa koji su im u neku ruku donijeli dozu sigurnosti.
-Imao sam osjećaj da bi na natjecanju moglo biti dobro i nadao se pobjedi, no nisam mogao biti siguran tako sam smo na kraju zaista sretni što smo osvojili prvo mjesto. Zaista smo puno vježbali pa smo i zaslužili, a ovo priznanje nam je priznanje vjetar u leđa za daljnji rad – kaže Luka koji s Lorenom svira već punih pet godina, a zajedno otkrivaju kako ne prođe dan da ne zasviraju svoj omiljeni instrument.

Ništa bez truda

-Imamo puno obaveza, no svakoga dana sviramo barem sat vremena, a vikendima i puno više, no u tome uživamo pa nam nije teško, a i svjesni smo da bez rada nema uspjeha. Naime, da biste bili uspješni u glazbi, baš kao i na drugim područjima, morate puno raditi. Možemo imati talenta koliko god hoćemo, ali bez truda nema uspjeha. Naravno, da bi sve to uspjeli, važno je da volimo ono što radimo, a kod nas ljubavi prema glazbi, kao ni prema violini ne manjka. Osim toga, imamo odličnu profesoricu Vandu Novoselec koja nam u svemu jako puno pomaže, upozorava kada nešto nije dobro, ali i pohvali kada sve napravimo kako treba – naglašavaju naši sugovornici kojima violina na početku njihovog glazbenog obrazovanja nije bila prvi izbor. Tako je Lukima želja bila harmonika, a Lorenina gitara, no oboje ističu kako su im profesori savjetovali da izaberu upravo violinu, a oni danas napominju kako im nije nimalo žao što su poslušali taj savjet.

-U početku sam željela svirati gitaru, no profesorica mi je savjetovala da izaberem violinu, a taj sam savjet na kraju poslušala i mogu reći da sam zaista presretna zbog te odluke – kaže Lorena koja pohađa sedmi razred osnovne škole i peti razred glazbene škole, dok je Luka osmi razred u osnovnoj i šesti razred u glazbenoj školi. On, pak, otkriva kako je želio svirati harmoniku baš poput svog djeda, no ističe kako, baš kao ni Lorena, nikada nije požalio zbog odluke da izabere upravo violinu.