Za Dinu Tomića vjerojatno su tek rijetki u Hrvatskoj čuli, no ovaj 28-godišnjak iz Bjelovara prava je zvijezda umjetničke scene u možda i najnaprednijoj državi svijeta, Norveškoj. Dino danas na svojim Instagram i Facebook profilima ima više sljedbenika nego što Hrvatska ima stanovnika, njegovi videouratci na Youtubeu su pregledani stotinu milijuna puta, a njegovi crteži krase i norvešku kraljevsku palaču.

 Barut i sol

U Norvešku je Dino preselio još kao dječak, čim je u Bjelovaru završio osnovnu školu te se u Norveškoj posvetio svojoj velikoj ljubavi, likovnoj umjetnosti, a danas je sa svojim avangardnim stilom i umjetničkim djelima napravljenim neobičnim tehnikama poput baruta ili soli jedan od najtraženijih mladih likovnih umjetnika u svijetu.

-Nedavno sam nastupao na velikom festivalu u New Yorku, uskoro putujem za Indiju, a gotovo da nema tjedna da se moja umjetnička djela ne prikazuju na raznim nacionalnim televizijama, od Japana do Rusije – otkrio je Tomić, koji je prošlog tjedna stigao u Bjelovar kako bi posjetio baku i djeda. A čim je stigao u Bjelovar, zaputio se u najbližu trgovinu s likovnim materijalom i bacio se na crtanje.

-Još kao vrlo mlad odlučio sam da ću se baviti likovnom umjetnošću i sve sam tome podredio. Zadao sam si zadatak da svaki dan moram napraviti jednu sliku, a toga se držim i danas, makar me to držalo okupiranim i 10 ili 11 sati dnevno – rekao je Tomić i dodao da se mukotrpan rad isplatio jer danas ne samo da živi od umjetnosti, nego je možda i najpoznatiji likovni umjetnik mlađe generacije u Norveškoj.
Uz slikarstvo, Dino se bavi i tetoviranjem i u njegov studio u Nottodenu, gradiću smještenom stotinjak kilometara jugozapadno od Osla dolaze klijenti iz cijelog svijeta.

 Svjetski poznat

-Dolazili su mi ljudi iz Njemačke, Francuske, Nizozemske, jedan čovjek je stigao iz Mississippija samo da bih ga ja tetovirao, a u slikarstvu volim isprobavati razne tehnike. U posljednje vrijeme radio sam tako slike na bazi baruta i soli, dosta crtam olovkom, a u budućnosti imam još mnogo planova. Imam puno ideja i želio bih ih što više i što prije realizirati – kazao je Tomić, koji u Bjelovar obično stigne jednom godišnje kako bi obišao baku i djeda, a volio bi i da Bjelovarčani pobliže upoznaju njegov rad.
-Još nisam imao priliku imati izložbu ili performans u Hrvatskoj, no volio bih, posebno u Bjelovaru. Tu sam se rodio, tu sam i odrastao, tu sam se na kraju i kao dječak počeo zanimati za crtanje, a imao sam sreću da je umjetnička scena u Norveškoj jako razvijena i bogata i da se mladi umjetnici imaju priliku pokazati. Ja sam svoju ugrabio, a vjerujem da ću u skoroj budućnosti i dodatno prerasti granice Norveške i postati poznat i u svjetskim razmjerima – zaključio je Dino Tomić, koji je u Norveškoj završio fakultet za učitelja likovne umjetnosti, no danas više ne razmišlja o poslu u školi pošto je tražen sa svih strana svijeta.
Kuglica sladoleda 40 kuna, najam stana 10 000 kuna

Iako je Norveška zemlja s možda i najvišim standardom u cijelom svijetu i prosječne plaće kreću se između 30 i 35 tisuća kuna, Dino ističe da su i cijene ondje u skladu s plaćama.

-Sve je jako skupo. Kuglica sladoleda košta 40 kuna, kad platiš pivo u kafiću 120 kuna misliš da si dobro prošao, a kutija cigareta košta stotinjak kuna. Mjesečni najam garsonijere košta desetak tisuća kuna, uglavnom sve je daleko skuplje no što je u Hrvatskoj. Sve je to zapravo u skladu s plaćama, a oni koji u Norveškoj žive skromno i ne razbacuju se novcem, mogu ondje sasvim fino živjeti i uštedjeti – istaknuo je Dino Tomić, čija se djela mogu pogledati na njegovim Facebook i instragram profilima kao i na profilu njegova salona za tetoviranje Atomic Circus.