Ove godine opet u Tkonu na otoku Pašmanu besplatno ljetuje 70-ero županijskih osnovnoškolaca lošijeg imovinskog stanja. Već 21. godinu za redom omogućila im je to Bjelovarsko-bilogorska županija, a u suradnji s Osnovnom školom u Dežanovcu, čije i jest odmaralište u kojem su smješteni. Protekle srijede tako je na sedmodnevno ljetovanje otišla prva grupa od 35 učenika, četvrtih, petih i šestih razreda. Odabrale su ih same škole i to po jednog, dvoje, odnosno troje učenika, ovisno o veličini škole. Sa suzama u očima od svoga se putnika na bjelovarskom autobusnom kolodvoru oprostio i tata Darko.

– Radim, ali im ne mogu priuštiti more. Puno ovo znači kada čovjek drukčije nije u mogućnosti odvesti svoje dijete na more – kaže Darko iz Martinca, otac petero djece. Njegov Karlo veseli se što će kao i sestra konačno i on stići do Tkona.

– Seka mi je pričala kako je njoj bilo pa malo znam što tamo ima. Rekla mi je da ćemo birati missicu i misstera, pjevati karaoke i svašta još – ushićen je bio na odlasku 12-godišnji Karlo. Kako bi upotpunili ljetovanje djeci, uz školu plivanja u Tkonu, učitelji OŠ Dežanovac organiziraju različite sportsko-zabavne aktivnosti, kao što je natjecanje u stolnom tenisu, plivanju, pikadu, visećoj kuglani, školu plesa, likovne radionice te kviz znanja, a za projekt Bjelovarsko-bilogorska županija izdvaja godišnje 120 tisuća kuna.

– To je projekt u kojemu mi vrlo rado sudjelujemo jer to su djeca koja su slabijeg imovinskog stanja, koja obično nisu bila na moru i nadamo da će se zabaviti i naučiti plivati. Za njih su priređeni razni sadržaji, ali i mali pokloni kako bi im ovo putovanje bilo što ugodnije – rekla je, isprativši prvu grupu učenika, zamjenica župana Bojana Hribljan.