Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Marijana Dragičević, arheologinja, kustosica u Gradskom muzeju i novopečena spisateljica te umjetnički stvaratelj Mario Banović osmisli su dječju slikovnicu – bajku pod nazivom ‘Tajna gudovačke pisanice’. Ova slikovnica i bajka izdana je u 700 primjeraka, a izdana je u četvrtak iako će svoju službenu promociju imati 20. ožujka na Dječjem odjelu knjižnice.

-Grad Bjelovar je želio da nešto osmislimo za djecu povodom nadolazećeg Uskrsa i poznate pisanice iz Gudovca. Dugo sam razmišljala što i kako, pa sam napisala jednu bajku u kojem su likovi ipak stvarni i to iz 15. stoljeća, no sama priča to jest događaji su izmišljeni – priča nam Marijana. Kaže da je likove za bajku – slikovnicu pronašla u srednjovjekovnim izvorima.

Jedan od ulomaka slikovnice-bajke

-Trebalo je priču prilagoditi djeci, ali da ipak uz samu priču i shvate da se ovdje nalazi najstarija pisanica u Hrvatskoj koja datira iz 15. stoljeća. Dakle, glavni cilj je bio imati jednu lijepu Uskršnju bajku za djecu. Tekst sam napisala za jedan dan, ali samo osmišljavanje priče je trajalo dugo – kaže nam Marijana i nastavlja.

Višemjesečne pripreme

-U trećem razredu osnovne škole po kurikulumu ide da učenici moraju posjetiti muzej. Mi ćemo im onda pokazati našu staru pisanicu, ali i predati im ove slikovnice. Ostale slikovnice će biti u Gradskom muzeju pa će ih posjetitelji moći uzeti i pročitati – kaže Marijana. Inače, slikovnicu je ilustrirao Bjelovarčanin Mario Banović koji se bavim slikarstvom te crtanjem ilustracija i karikatura.

-Marijana je napisala tekst, a ja sam onda za svaku stranicu teksta morao nacrtati prilagodljivu sliku. Bilo je tu mnogo posla. Još prije par mjeseci sam nacrtao preko 80 posto onoga što je trebalo pa sam sve bacio jer sam bio nezadovoljan i onda sam krenuo ispočetka. Mislim da sad to izgleda sasvim dobro i da će se svidjeti djeci – kaže nam Mario. Dodaje da ni jedna slika nije napravljena digitalno to jest da je sve nacrtao suhim pastelom.

-Sveukupno na slikovnici je izašla 21 moja slika i jedva čekam prve reakcije mališana. Mislim da je to dobra stvar i da trebamo što više takvih edukacijskih slikovnica raditi za naše mlade učenike – poručio je Mario.

Podsjetimo, gudovačka pisanica pronađena je prilikom istraživanja na lokalitetu Gudovac 2003. godine Nakon šestomjesečnog zahtjevnog posla na Hrvatskom restauratorskom zavodu utvrđeno je da datira iz prve polovine 15. stoljeća i kao takva najstarija je pisanica u Hrvatskoj.