BJELOVAR – Danas je Svjetski dan radija stoga su tom prilikom učenici 2.b razreda II. Osnovne škole Bjelovar posjetili radio Tereziju gdje ih je ugostila glavna urednica Ivanka Vrhovnik, da bi zatim mališani bili gosti u eteru voditeljice Antonije Pavleković. Učenici su, kažu, prvi put bili na radiju i od domaćina su mnogo toga naučili o tom mediju, a putem etera obratili su se i brojnim slušateljima radija Terezija. Rekli su da vole slušati pjesme na radiju, mnogi su izrazili želju da jednog dana budu voditelji na radiju, a na kraju su i za sve slušatelje ‘Terezije’ otpjevali jednu pjesmu.

Inače, kolijevka radija je Amerika i iako je prva radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati prije 100 godina to jest davne 1920. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. Povijest radija u Hrvatskoj započela je samo šest godina nakon emitiranja u Pittsburghu riječima Božene Begović 15. svibnja 1926.: ‘Halo, halo, ovdje Radio Zagreb’. Zlatne godine radija bile su između 1930. i 1945. godine, u vrijeme čuvenih sapunica – radijskih drama koje su se emitirale svakodnevno, a okupirale pažnju ogromnog broja slušatelja. Naziv sapunica porijeklo vuče iz činjenice da su te serije emitirane tijekom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice i u njima su se oglašavali novi modeli sapuna i sličnih kućnih potrepština.

Karikaturalni vrhunac fenomena radija bilježi se 30. listopada 1938. kada dvadesetčetvorogodišnji Orson Welles na CBS-u dramatizira SF roman Herberta Georga Wellsa ‘Rat svjetova’, o invaziji Marsovaca na Zemlju. Predstavljajući ga kao stvaran događaj koji se događa u trenutku emitiranja, ovaj radio uradak uzrokovao je prvu pojavu masovne histerije koja je pogodila milijune ljudi u Americi. Na domaćim prostorima, zlatne godine radija bilježimo 50-tih i 60-tih godina dvadesetog stoljeća, kada su radijski prijenosi nogometnih utakmica znali doslovno opustošiti ulice gradova. U bjelovarsko – bilogorskoj županiji svaki radio ima svoju postaju. U Hrvatskoj svoj program emitira 147 radijskih postaja. (vec)