BJELOVAR – Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje. Na svjetskoj razini naglašava se važnost promicanja mentalnog zdravlja i usmjerava se pozornost na probleme mentalnog zdravlja.

Tim povodom Udruga “Svitanje- Bjelovar” i ove je godine u središnjem parki, u suradnji sa Medicinskom školom Bjelovar obilježila Svjetski dan mentalnog zdravlja pružajući građanima besplatne masaže, besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, te će se građanima predstaviti članovi udruge kroz izlaganje vlastitih rukotvorina koje izrađuju tokom godine u prostorijama udruge. Isto tako, građanima se dijele promotivni materijali te se pokušava ukazati na problem stigmatizacije i socijalne isključenosti osoba s mentalnim poteškoćama.

Osnovni cilj ove akcije je podizanje svijesti javnosti o rastućem broju mentalnih bolesti i poremećaja koji su velikim dijelom povezani sa stresom i nezdravim životnim navikama kao bitnim značajkama današnjeg načina života.

-Cilj nam je osvjestiti građane o tome koliko je mentalno zdravlje važno. No, postoji jedan veliki problem, a to je stigmatizacija osoba s mentalnim zdravljem gdje se drugačije gleda na osobu koja ima mentalna oštećenja od osobe koja ima fizička. Mi iz Udruge želimo osvjestiti građane da ne smiju raditi razlike – naglasio je Kristijan Štulina, predsjednik Udruge ‘Svitanje’. Dodao je da je svrha ove akcije podučiti građane što treba učiniti da mentalno zdravlje bude bolje.

-Ljudi se trebaju baviti tjelovježbom i aktivnostima, treba ispuniti dan. Također, treba biti socijalno aktivan, a trebamo i poštivati jedni druge jer najčešći problem mentalnog zdravlja su međuljudski odnosi – zaključio je Štulina. (vec)