Od kraja prošlog tjedna posjetitelji Gradskog muzeja u Bjelovaru imaju priliku vidjeti do sada neprikazanu, ali iznimno zanimljivu skulpturu velikog umjetnika Vojina Bakića, čija su djela već obilježila naš grad.
-Posjetitelji muzeja sada imaju priliku vidjeti djelo Vojina Bakića koje je nastalo između 1963. i 1964 godine. Radi se o skulpturi pod nazivom “Svjetlonosni oblici” koju su do sada samo rijetki imali priliku vidjeti – objašnjava mlada kustosica iz Gradskog muzeja Ana Drveni. Dodaje da je skulptura ugledala svjetlo dana zbog Ivana Kralika, čovjeka iz Bjelovara u čijoj obitelji se godinama zadržala.

-“Svjetlonosni oblici” su dugi niz godina bili kod gospodina Kralika od kojeg smo 2011. godine otkupili skulpturu i prebacili je u muzej, ali bila je potrebna velika restauracija za koju je trebalo izdvojiti znatna sredstva – priča nam Drveni. Kaže da je tek nakon nekoliko godina muzej dobio sredstva od Grada i Ministarstva kulture da skulpturu pošalje na restauraciju u Ljevaonicu umjetnina Ujević u Zagrebu.

-Skulpturu smo poslali u Zagreb jer ovdje nemamo licenciranu ljevaonicu. Nakon nekoliko mjeseci radova, skulptura je obnovljena i postavljena u Gradski muzej. Inače, sama skulptura nije imala postolje, bila je oštećena na spojevima ovala, no uz izvornu fotografiju koju smo uspjeli nabaviti vraćena je u prvobitno stanje – naglašava Drveni. Također dodaje da je to iznimno značajno Bakićevo djelo te veličinom jedno od većih tih formata.

-To je inače ambijentalna skulptura koja u sebi sažima prostor, a nastala je u kontekstu novih tendecija koje su se javile u 60-ima, kada je hrvatska umjetnost bila u centru Europe – pojašnjava nam Drveni, dodajući kako je djelatnicima Muzeja iznimno drago da mogu građanima prezentirati novo djelo Vojina Bakića, s obzirom da je on posebno vezan uz naš grad. Osim što je rođen u Bjelovaru, davne 1940. godine upravo je ovdje imao prvu samostalnu izložbu, a danas njegova poznata djela “Skulptura zrcala” i “Poziv na ustanak” ponosno stoje ispred IV. osnovne škole to jest Borika.

-Mislim da treba i posebno naglasiti da je Vojin Bakić jedan od naših rijetkih kipara i umjetnika koji su imali znakovitu inozemnu karijeru – zaključuje Ana Drveni.