Piše: Slavica Trgovac – Martan

Općina Berek nedavno je usvojila Strategiju razvoja za razdoblje do 2020. kojoj je jedna od okosnica zadržavanje mladih ljudi na selu. Danas, kad je sve više onih koji napuštaju seoska gospodarstva, pravo je osvježenje vidjeti mlade obitelji koje na rodnoj grudi vide svoju budućnost. A upravo takvu naša je ekipa pronašla na berečkom području, u naselju Šimljana. Mladi bračni par Buban, Saša i Rahela, svoj kruh pronašli su na plodnoj moslavačkoj zemlji. Na Sašinom obiteljskom imanju uzgajaju životinje i obrađuju zemlju te od toga, priznaju, sasvim dobro žive.

Sami svoji gazde

-Istina, ponekad nije lako,raditi se treba puno. No, s druge strane, sami smo sebi gazde, možemo si isplanirati posao kako želimo i to nas veseli – priča nam mladi poljoprivrednik iz Šimljane. Posljednjih nekoliko godina Bubanovi se bave uzgojem ovaca, pasmine suffolk. Riječ je pasmini koja se uzgaja isključivo zbog mesa U odrasloj dobi ta ovca dosegne i do 125 kilograma, a porijeklo vuče iz Engleske. Svu svoju janjad Bubanovi prodaju kao rasplodni materijal.
-U Hrvatskoj je svega nas nekoliko uzgajivača suffolka, no interes za ovu pasminu raste. Sve janjce uspijemo prodati bez ikakvih problema, odlaze po čitavoj Hrvatskoj, sve do Dubrovnika. Cijene su zadovoljavajuće, janje prodamo u prosjeku za 1300 kuna – priča nam Buban, dodajući kako je riječ o životinjama koje nisu zahtjevne. Ovih dana njegove ovce uživaju na prvoj ovogodišnjoj ispaši, a na šimljanske livade izvele su i svoje mlade.
Osim ovaca, na svome imanju Bubani drže i druge životinje, a mladi gazda Saša posebno je ponosan na svoje konje hladnokrvnjake.
-Imam ih posljednje tri godine i držim ih isključivo iz ljubavi. Posebno mi je drag naš pastuh Tigar – priča nam Saša.

Desetak školaraca

On i njegova obitelj na odlazak sa sela niti ne pomišljaju, kaže nam. Baš kao ni njihovih troje mališana, Mato (8), Martin (6) i malena Marina (4). Iako je većina sela u berečkom kraju opustjela, Šimljana još pomalo prkosi tom negativnom trendu.
-Ovdje je još nekoliko mladih obitelji koje su odlučile ostati. Imamo u selu desetak djece koja idu u školu u Berek. Još se ne damo, no bilo bi ljepše da nas bude još više – zaključuju naši sugovornici. Nadu da će jednoga dana doista biti tako bude i najnoviji podaci o broju novorođenih na području berečke općine. Prošle godine bilo ih je 15, što je povećanje u odnosu na 2015., a pozitivan trend prisutan je posljednjih nekoliko godina.