Kao i prethodnih godina, proljeće na području Općine Veliko Trojstvo, između ostalog, rezervirano je za likovnu koloniju Svijetle pruge koja je krenula danas (utorak) i trajat će do 13. svibnja. Riječ je o tradicionalnoj likovnoj radionici koja će se održati po 17. put i to uz potporu Općine Veliko Trojstvo i Bjelovarsko-bilogorske županije. Upravo je zato još prije desetak dana  održan radni sastanak na tu temu na kojem su uz župana Damira Bajsa i trojšćanskog načelnika Ivana Kovačića sudjelovali predstavnici Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba Tomislav Buntak, prodekanom za upravu i financije, Petar Barišić s Katedre za kiparstvo i voditelj likovne radionice Svijetle pruge.

Naime, galerija drvenih skulptura na otvorenom Svijetle pruge nastale su međusobnom suradnjom Hrvatskih šuma, Bjelovarsko-bilogorske županije, Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba i Općine Veliko Trojstvo održavanjem istoimene terenske nastave studenata Kiparskog odsjeka izradom radova – skulptura u drvu prema zadanoj temi.

Tomislav Buntak prodekan za upravu i financije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu je istaknuo kako je to jedinstvena likovna kolonija u Hrvatskoj koja njihovim studentima pruža iskustvo rada u prirodi s drvetom i određenim alatima koje inače nemaju prilike koristiti.
Tako će biti i ove godine, a bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na sastanku je najavio kako će pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu kulture u cilju priznavanja umjetničke vrijednosti eksponata izloženih na otvorenom, ali i tradiciji koju ta likovna radionica ima.