VELIKO TROJSTVO – Galerija drvenih skulptura na otvorenom Svijetle pruge, nastala međusobnom suradnjom Hrvatskih šuma, Bjelovarsko-bilogorske županije, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb i Općine Veliko Trojstvo, spremna je za obnovu, a ovih su dana napravljeni potrebni koraci koji vode u tom smjeru. Riječ o nadaleko poznatom, ali i jedinstvenom projektu koji iz godine u godinu na područje Općine Veliko Trojstvo, gdje su Svijetle pruge smještene, dovodi studente Kiparskog odsjeka zagrebačke Likovne akademije kako bi ondje imali terensku nastavu u sklopu koje se stare skulpture obnavljaju, a nove postavljaju.

-Kroz proteklih 16 godina, u ovom projektu su sudjelovali brojni studenti ne samo sa zagrebačke Akademije, već i iz Europe pa čak i SAD-a. Sada je došlo vrijeme za novu radionicu jer naše skulpture treba obnoviti kako bi mogle biti ponos ne samo Velikog Trojstva, već i čitave županije. Upravo smo zato održali sastanak na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje smo razgovarali o izradi novih i obnovi starih skulptura kao što su Četiri godišnja doba, Kotač i Pinokio. Na sastanku je dogovoreno kako će delegacija u travnju obići područje Svijetlih pruga kako bi vidjeli što je sve potrebno za njihovu restauraciju, a potom će u svibnju biti održana još jedna radionica kako bi studenti u naše skulpture unijeli novi život – pojasnio je načelnik Velikog Trojstva Ivan Kovačić.

Da su Svijetle pruge zaista vrijedno kulturno dobro istaknuo je i dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Aleksandar Battista Ilić napomenuvši kako Akademija sudjeluje u čitavom nizu projekata u Hrvatskoj, ali i izvan nje, no kako iz s Velikom Trojstvom veže jedna od najvećih i najdugovječnijih suradnji.

-Svijetle pruge su izuzetno vrijedan projekt koji donosi različite dobrobiti čitavom tom kraju pa s ovim projektom svakako želimo nastaviti i dalje. S obzirom da su prve skulpture postavljene još 15-ak godina, u projekt će se uključiti i restauratori i konzervatori jer Svijetle pruge zaista treba očuvati kako bi bile trajna vrijednost koja pomaže turističkom, ali i gospodarskom razvoju čitave zajednice – kazao je Battista Ilić.