Ako buduća Vlada , bez obzira tko ju bude formirao, prihvati zahtjeve Mosta oko teritorijalnog preustroja Hrvatske, odnosno smanjivanja broja županija i općina, Bjelovarsko – bilogorskoj županiji se ne piše dobro. Naime, prema najavama opstale bi samo općine koje imaju pet tisuća i više stanovnika dok bi se one druge očito morale spojiti kako bi se dostigle željene brojke. A, one kažu da niti jedna od 18 općina koliko ih ima na području Bjelovarsko – bilogorske županije nema pet tisuća stanovnika. Najbliža je općina Rovišće koja prema popisu stanovnika iz 2011.godine ima 4822 stanovnika.
Nemogući rezovi
-Već sam govorio da nisam protiv preustroja općina, ali moramo uzeti u obzir i druge parametre, ne samo broj stanovnika. Glavno je pitanje kako funkcionira neka općina i može li sama sebe financirati, a tu broj stanovnika ne igra ulogu. Ne možete stvari gledati tako da oni sa 4999 ne mogu, a oni sa 5001 stanovnikom mogu biti općina. Rješavati ta pitanja nekakvim rezom je utopija i smatram da je potrebno šest do osam godina da bi se takve promjene mogle provesti na terenu – kaže načelnik općine Rovišće Slavko Prišćan.
Ostaje nejasno i što bi se trebalo dogoditi s općinama koje bi izgubile samostalnost. Spajanje sa većim susjedom je najizvjesnija mogućnost, a time bi se i podebljao broj stanovnika.
-Nema nedostaje 180 ljudi do pet tisuća i bilo bi logično da se Rovišću pripoji Zrinski Topolovac, koji je ionako nastao izdvajanjem iz naše općine. Ili ćemo jednostavno pozvati ljude da prijave prebivalište na području općine i dati im neke povlastice samo da povećamo broj stanovnika – kaže načelnik Pirišćan.
Drugi problem koji bi donijelo smanjivanje broja općina je gospodarski s obzirom na započete projekte, kredite i drugu obaveze koje su općine preuzele. Tko će to plaćati ili nastaviti provoditi ako se općina ugasi?
Referendum
Sve općine imaju neke projekte,veće ili manje. Konkretno u Velikom Grđevcu to je bazen od 20 milijuna kuna, prijavili smo se za izgradnju cesta, kanalizacije i ako se općina ukine ne znam tko bi to trebao nastaviti provoditi. Isto tako nije precizirano što bi se trebalo dogoditi s ugašenim općinama. Međusobno spajanje ili pripajanje gradovima, u našem slučaju to bi bilo Grubišno Polje. Tko će i kako odlučiti gdje će biti sjedište budućih općina? Za to treba pitati stanovnike na referendumu jer imaju pravo odlučivati o svoj sudbini, a ja jamčim da bi 98 posto naših građana bilo protiv pripajanja Grubišnom Polju. Previše je tu problema i smatram da je ovakav prijedlog preustroja neprovediv – kaže Marijan Dautanac načelnik općine Veliki Grđevac.
Slab općinski prosjek
Brojke su neumoljive i od 18 općina na području Bjelovarsko – bilogorske županije niti jedna nema pet tisuća stanovnika. Najbliža je općina Rovišće sa 4822 stanovnika, a potom slijede Nova Rača i Đulovac koje jedine imaju više od tri tisuće stanovnika, a sve druge općine su ispod tog broja. Od 119 tisuća stanovnika Bjelovarsko -bilogorske županije u općinama živi 42 828 stanovnika ili u prosjeku 2379 po općini. Više nego upola manje od željenih pet tisuća. Kad se ukidanju općina doda i ukidanje županija i stvaranje regija o čemu se također pregovara, na težini dodatno dobivaju izjave općinskih načelnika da su oni i otac i majka mještanima po brojnim selima. Jer što bi nekog, primjerice, u Varaždinu bilo briga za poljski put ili nepokošeni kanal u Donjoj Kovačici.