U veljači ove godine prošlo je točno deset godina otkako je u Bjelovaru zaživio stručni studij Mehatronike, u sklopu tada i otvorene Visoke tehničke škole, danas Veleučilišta Bjelovar. U prosjeku svake godine trogodišnji studij završi 20 do 25 studenata, a njih 85 posto posao pronađe u roku od 90 dana. Alen Britvić iz Ivančana pokraj Farkaševca je među onima koje poslodavac nije mogao čekati ni toliko. Danas taj mladi stručnjak radi za jednu stranu tvrtku s bjelovarskom adresom proizvodnje i završava svoju mehatroniku. Zahvaljujući odličnim ocjenama, plaća upola manju školarinu od one koja za izvanredne studente iznosi 10500 kuna.

 Odlična motivacija

– Nije problem ako si čovjek dobro rasporedi vrijeme. Fakultetu se više posvetim preko vikenda, a preko tjedna poslu i vrlo je važno slušati savjete i starijih kolega i profesora. Svaki dan putujem u jednom smjeru oko 30 kilometara i nije mi nikakav problem jer sam i kao srednjoškolac od kuće svaki dan dolazio u Tehničku školu u Bjelovar. Važna je motivacija, a moja osim posla jest i nastavak školovanja, vjerojatno u Mariboru, gdje nama najbliže jedino i postoji fakultet Mehatronike i to raznih smjerova – priča Alen koji je u Sloveniji već bio na studentskoj razmjeni. Da je riječ o iznimno talentiranom mladom čovjeku, jednom od najboljih do sada, ističe Zoran Vrhovski, prodekan za nastavu i studente, voditelj preddiplomskog stručnog studija. Potvrđuje kako takve poput Alena poslodavci doslovce već u studentskim danima vuku za rukav i rezerviraju.

– Budući da je mehatronika miks strojarstva, elektrotehnike i računalstva, u svim tim branšama dobivaju posao. Naši studenti nisu više samo Bjelovarčani, oni dolaze iz cijele Hrvatske i dobivaju posao po cijeloj zemlji, a puno ih je nažalost otišlo raditi i van, u prestižne firme. Ima ih u MAN-u, BMW-u i drugima. Poslodavcima je jako zanimljivo što ti ljudi znaju ponešto i od elektrotenike i strojarstva i računalstva pa ih je vrlo lako usmjeriti. Zadnji poslodavac iz Varaždina koji je došao razgovarati i tražio kontakte studenata nudi početnu plaću od 7500 kuna. Dakle, gazda je Slovenac, firma je iz Varaždina i trebaju jako puno ljudi. Kako kod nas nema hiperprodukcije očito je nastala nestašica za ovakvim kadrovima – komentira Vrhovski.

Daljnje usavršavanje

Među odličnim studentima kojima se piše svijetla budućnost je i Bjelovarčanin Toni Marko Peša. Zahvaljujući odličnim ocjenama već dvije godine za redom oslobođen je plaćanja polovice iznosa školarine koja za redovne studente kakav je on iznosi 7500 kuna. I njemu je u planu nastavak školovanja.
– San mi je raditi u automobilskoj industriji, a kako kod nas postoje samo Rimac automobili ne znam hoću li uspjeti. U svakom slučaju ako ne kod njih pokušat ću vani. Kada se zaposlim svakako planiram daljnja usavršavanja – otkriva Peša kojemu je tek jedna ocjena kvarila prosjek od 5,0 i potpunog oslobađanja plaćanja školarine.