Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv Štefana F. (37), državljanina Slovenije s prebivalištem u mjestu Sveti Križ kraj Tuhelja kojeg se tereti zbog “šverca” ljudi.

Točnije, 37-godišnjaku se stavlja na teret da je iz koristoljublja omogućio drugim osobama nedozvoljeno se kretati Republikom Hrvatskom čime je počinio kazneno djelo protiv javnog reda i to protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Hrvatskoj.

Slovenca, koji je još 2015. godine osuđen na tri godine zatvora zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, ovaj puta se tereti da je preko Hrvatske ilegalno prevozio četiri državljana Afganistana.

U noćnim satima 13. studenog prošle godine policija je 37-godišnjaka zaustavila u okolici Daruvara te je u Opel Insigniji zagrebačkih registracija pronašla četiri skrivena ilegalna putnika. Tereti ga se tako da je u dogovoru s nepoznatom osobom, u namjeri da se nepripadno materijalno okoristi ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za ukupni iznos od 1200 eura, pristao prevesti Afganistance do granice sa Slovenijom. Optuženi Slovenac je u svom iskazu pred policijskim službenicima istaknuo kako je prema uputi koju je od njemu nepoznate osobe dobio putem aplikacije WhatApp, četiri Afganistanca pokupio u napuštenoj kući kraj Okučana. Oni su se u napuštenoj kući sakrili i čekali ga nakon što su prethodno ilegalno prešli granicu BiH i Hrvatske, a za prijevoz Afganistanaca, Štefan je na kraju trebao dobiti 1200 eura.

No, u blizini Daruvara policija je zaustavila iznajmljeno vozilo kojim je upravljao te su na zadnjem sjedištu automobila polegnute na pod i prekrivene dekom pronašli tri muškarca, dok se u prtljažniku nalazio još jedan strani državljanin. Za sva četiri muškarca se vrlo brzo ispostavilo da su državljani Afganistana stari od 19 do 42 godine i da su na teritorij Bosne i Hercegovine odnosno do izbjegličkog logora u Velikoj Kladuši stigli preko Irana, Iraka, Turske, Grčke, Makedonije i Srbije, a granicu BiH i Hrvatske su ilegalno prešli 13. studenog u večernjim satima. Krajnje odredište bila im je Njemačka, no nisu uspjeli ondje stići, a medicinskim pregledom za sve je utvrđeno da su u dobrom stanju i da nikom od njih nema vidljivih ozljeda. (sg)