Svečanom sjednicom Županijske skupštine u bjelovarskom Domu kulture, u nazočnosti brojnih uzvanika protekloga je petka obilježen Dan bjelovarsko-bjelovarske županije. Nakon uvodnog pozdrava predsjednice Županijske skupštine Đurđice Ištef – Benšić, nazočnima se obratio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, stavivši naglasak na gospodarski oporavak i brojne investicije koje se prvenstveno realiziraju uz pomoć novca iz EU fondova.

Gospodarski oporavak

– Bili smo među onim županijama koje su bile najteže pogođene krizom. Ipak, nakon promjene županijske vlasti, počeli smo bilježiti značajan gospodarski oporavak. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom 2015. i 2016. godine BDP je rastao po stopi od 7,6 posto, dok je u Hrvatskoj rastao tri posto. Rastemo dvostruko brže od državnog prosjeka i želimo tako i nastaviti – poručio je župan Bajs poželivši stanovnicima siguran posao u gospodarstvu koje raste. Naveo je kako su u tijeku investicije vrijedne 300 milijuna kuna iz nacionalnih i EU fondova te da do kraja mandata namjerava provesti energetsku obnovu u 50-ak županijskih škola.

Naveo je i kako je Bjelovarsko-bilogorska županija, uz susjednu Virovitičko-podravsku, jedina u Hrvatskoj u kojoj nema ni metra brze, odnosno autoceste.

– Od države očekujemo da nam osigura uvjete kakve imaju ostale hrvatske županije. Investitore najviše zanima udaljenost zemljišta od brze ceste, tako da bez brze ceste nemamo mogućnost jačeg razvoja poduzetništva. Brzu cestu do Bjelovara želimo odmah, a ne za par godina – naglasio je župan Bajs.

Ulaganja u zdravstvo

Župan je spomenuo i velika ulaganja u zdravstvo. Kako bi zadržala postojeće, ali i privukla nove liječnike, Bjelovarsko-bilogorska županija u proračun za 2018. godinu uvrstila je novi projekt „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje“, za čiju je provedbu osigurano milijun kuna godišnje, a trajat će tri godine.

– U tijeku je sveobuhvatni program ulaganja u zdravstvo koji se sastoji od obnove Domova zdravlja, potpore doktorima opće medicine, ali i ulaganja u sekundarnu zdravstvenu zaštitu u vidu skorašnje izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Ulaganjem u tehniku i opremanje očekujemo da ćemo u roku od 3 godine dostići standard 21. stoljeća. Bit će uloženo preko 200 milijuna kuna, ali to ulaganje mora pratiti i ukupan broj zdravstvenog osoblja, posebice liječnika koji će raditi u bolnici, odnosno u ambulantama opće medicine – pojasnio je župan. Govoreći o poljoprivredi, spomenuo je da Županija potiče poljoprivredu brojnim mjerama, a posebno je istaknuo kreditiranje proljetne sjetve, sufinanciranja osiguranja usjeva i financiranje pripreme projektne dokumentacije za prijave na EU fondove.

Počasna građanka

Na kraju svečane sjednice podijeljena su priznanja, među kojima i ono najviše, Povelja Počasnog građanina Bjelovarsko-bilogorske županije. Dobila ju je češka dramaturginja Viktorie Hradska koja je 1991. godine u češkom parlamentu održala vrlo dojmljiv govor s ciljem podrške Hrvatskoj i zaustavljanja rata, ali i inzistirala na konkretnoj pomoći češkoj i slovačkoj manjini pa je sudjelovala u organizaciji odlaska i smještaja u Češku za oko 1500 djece s ratom pogođenog područja Bjelovarsko-bilogorske županije.