Iako su na adrese roditelja budućih prvašića već stigli pozivi za upise u prve razrede osnovnih škola, epidemija koronavirusa same je upise zaustavila pa će roditelji i budući prvašići i po ovom pitanju morati pričekati bolje dane. Naime, još 16. ožujka Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je upute kojima se obustavlja postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja za upise u prvi razred osnovne škole. Kako doznajemo od Vanje Posavac, pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport koji je od ove godine obavlja poslove vezane uz upise prvašića u škole, upisa do daljnjeg nema.

-Prema uputama koje smo dobili od Ministarstva, postupak upisa u prve razrede neće se provoditi do 4. svibnja. Što će biti nakon tog datuma, sada je teško reći, no sigurno je da ćemo mi postupati po daljnjim uputama koje u ovom trenutku još nismo dobili – ističe Posavac. Pojašnjava kako pozivi koji su roditelji ranije dobili sada više nisu relevantni, no kako će novi stići na njihove adrese ako će za to biti dovoljno vremena.

-Ako neće biti dovoljno vremena za slanje novih poziva, roditelji će se o novim terminima upisa moći informirati na internetskim stranicama škola, Bjelovarsko-bilogorske županije i putem medija. Zamolit ćemo i Općine i Gradove da na svojim internetskim stranicama objave nove informacije vezane uz upise naših budućih školaraca u osnovne škole – napominje Posavac dodajući kako će rokovi ove godine evidentno biti pomaknuti, no kako će sva djeca biti na vrijeme upisana bez obzira hoće li se na kraju upisivati u svibnju, lipnju ili čak srpnju. Inače, kada je riječ o samom postupku upisa, on je ostao nepromijenjen i uključuje pregled kod liječnika školske medicine te psihofizičku procjenu u školi, a budući školarci se u škole upisuju ovisno o adresi stanovanja. Dodajmo tome i kako je već spomenute pozive ove godine dobilo 1177 budućih školaraca na području Bjelovarsko-bilogorske županije što je otprilike broj sličan prošlogodišnjem kada je u školu pozvano njih 1200. Od 1200 pozvanih učenika, 130 je lani odgodilo upise pa će tako u školske klupe sigurno sjesti ove jeseni, baš kao i njih osmero čiji su roditelji ove godine zatražili prijevremeni upis.