Prema svemu sudeći, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji možda nikada manje djece neće krenuti u prvi razred nego što će biti slučaj s nadolazećom školskom godinom. Bjelovarsko-bilogorski Ured državne uprave pozive je odaslao na 1211 adresa, čak 124 manje nego za ovu školsku godinu, a upravo ovih dana prikupljaju se i podaci o broju djece za koje je tražena odgoda, što znači da će konačna brojka polaznika biti još i manja. Jedan poziv je stigao i za Adriana Đurđevića, 6-godišnjeg Bjelovarčanina koji se već na veliko sprema za svoj prvi školski dan. Jedva čeka, kaže, vidjeti tko će mu biti prijatelji u razredu. Čitati zna, poznaje sve boje, a i pisanje slova i brojki prilično mu dobro ide. Upravo je obavio pregled na Školskoj medicini županijskog Zavoda za javno zdravstvo i niti najmanje se ne boji skorašnjeg susreta s povjerenstvom škole koje je zaduženo za provjeru ostalih njegovih sposobnosti.

 Velike promjene

– Bio sam kod doktorice, pikala me je dva puta i uopće nisam plakao. Doktorica me svašta ispitivala. Malo sam i crtao i rekla je da sam spreman za školu – odmah nam je ispričao Adrian i dodao kako će kada krene u školu taman navršiti sedam godina. Majka Branka ponosna je na njega i vjeruje kako s polaskom u školu većih problema neće imati.

– Sigurno će nam se puno toga promijeniti jer škola i obaveze koje s njom dolaze jesu prekretnica u životu. Iskustvo imamo kada je seka Sara kretala u školu, no ona i Adrian su po otvorenosti prilično drukčiji pa vjerujemo da će nam u tom pogledu biti lakše. Jedino malo strahujemo zbog prometa. Živimo nedaleko od IV. osnovne škole koju će Adrian pohađati, ali u pitanju je prelazak preko kružnog toga i cesta koje su dosta prometne – priča mama Branka. Nije Adrian, kaže, niti posebno zahtjevno dijete. Snalažljiv je i otvoren, a i mnoge obaveze obavlja sam. Već je prikupio bilježnice i stavio ih u omot te napisao svoje ime i prezime.

– Šteta što mi neće biti dobre za školu. Moramo kupiti drukčije, a moramo još i izabrati torbu. Volio bih da ima Batmana, ali ako mi tata i mama ponude neku drugu, nema veze, možda mi se ta svidi – kaže Adrian.
Je li i preostalih 1210 šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka spremno za školske obveze upravo ovih dana u cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji provjeravaju specijalisti školske medicine. Kako je knjiga spala na dva slova, doktorici Sanji Jurjec nije preostalo ništa drugo nego u taj veliki posao krenuti ranije nego inače. Kaže kako u velikom deficitu stručnog kadra nimalo jednostavno nije bilo organizirati preglede baš u svim županijskim gradovima. Tako su garešnički roditelji morali potegnuti do Daruvara, gdje se s tamošnjim liječnikom morao sklopiti ugovor na određeno kako bi se sve stiglo na vrijeme.

 Česte odgode

– Puno je tu posla ali i uvjeravanja. Nailazimo na roditelje koji su odlučili svoje dijete redovito ne cijepiti pa moramo napraviti plan naknadnog cijepljenja i uvjeravati ih koliki je rizik ako to ne učine. Neki roditelji dođu, ali nam kažu kako su tražili odgodu pa možda cijeli posao odrađujemo ove godine uzalud. Drugi pak žele da im dijete ide u školu u gradu jer ga nema tko dočekati kod kuće ako ide u obližnju područnu školu – prepričala je neke primjere dr. Jurjec.

Ujedno smiruje situaciju i uvjerava kako manjak specijalista školske medicine neće poremetiti cijelu situaciju oko pregleda prvašića. No, priznaje, kakva god bila, morat će joj se prilagoditi i sve županijske osnovne škole, čiji stručni timovi moraju i prije pregleda liječnika porazgovarati sa svakim djetetom, a onda još slijede i laboratorijske pretrage. Upravo već negdje u toj fazi priličan broj roditelja svake godine nastoji uvjeriti stručnjake da njihovo dijete još uvijek nije spremno za školu. S obzirom na službene podatke, zaključiti se može da ih dobar dio u tome i uspije. Proteklih godina, zahvaljujući roditeljskom traženju i pozitivnom rješenju, u prosjeku skoro stotinjak mališana je izbjeglo suočavanje sa prvi školskim obvezama.