Zlatko Hrdoman iz Bojane pokraj Čazme ovih je dana upravo ispekao planirani ovogodišnji kotao rakije. U svoj “veseli stroj”, uredno prijavljen u nadležnoj Carinskoj upravi u Koprivnici, ubacio je šljive nakon što su 21 dan otkipjele u 200-litarskoj bačvi. Kotao je uredno prijavio jer ne želi, kaže, brinuti hoće li ga netko prijaviti za stotinjak kuna, koliko plati godišnje po svom kotlu. Ispeći može 50 litara rakije godišnje, i to je sasvim dovoljno za njegove potrebe. Par litara uzima za bazu likera od ruže, čije se latice sa šljivovicom najbolje sljubljuju, a ostatak podijeli rodbini i prijateljima.

Posudba kotlova

– U petogodišnjem nam je planu možda proširiti proizvodnju. Nedavno smo kupili zemlju, treba zasaditi voćke, a i novi se kotao pokazao odličnim. Kupili smo ga na jesenskom sajmu na popustu za šest tisuća kuna, inače takvog ispod osam nema. Puno je jednostavniji, i za brtvu se koristi voda. Oni stari su se morali mazati blatom i vezati krpama – priča Zlatko, inače višestruko nagrađivani proizvođač likera koji je upravo u fazi proučavanja poreznih zakona kojima će morati odoljeti kada se jednom odluči na veću proizvodnju. No, i danas takav kakav je pripada sve manjem broju onih koji se odlučuju u vlastitom kotlu peći rakiju. Prema podacima Carinske uprave u Koprivnici, koja je nadležna za dvije županije, na području bjelovarsko-bilogorskog kraja rakiju legalno peče oko 2500 obitelji i smiju ispeći oko 125 tisuća litara.

Naime, u nadležnoj Carinskoj upravi doznajemo kako je do ovogodišnjeg rujna prijavljeno gotovo tisuću manje malih proizvođača žestokih alkoholnih pića, nego što ih je bilo lani u carinskom registru. Točnije, riječ je o njih 5371 u odnosu na prošlogodišnjih 6351. Od tih brojki nešto više od polovice odnosi se na bjelovarski kraj. Zabilježen je i trend smanjenja onih koji imaju vlastiti kotao, a raste broj onih koji koriste tuđi. Prošle godine u obje županije bilo je 608 korisnika kotlova, a ove 837. Prema Zakonu o trošarinama, mali proizvođač po kućanstvu tijekom godine smije proizvesti najviše 50 litara žestokog pića.

Drastične trošarine

– Osam dana prije početka proizvodnje mali proizvođač mora prema prebivalištu svojem carinskom uredu prijaviti proizvodnju i dostaviti podatke o volumenu kotla koji ima u vlasništvu ili uporabi prema kojem plaća trošarinu. Za svaki kotao zapremine do 100 litara trošarina se plaća stotinu kuna, a veće od stotinu litara 200 kuna – priopćili su iz Carinske uprave i naglasili kako je prodaja tako proizvedenog žestokog pića strogo zabranjena. U slučaju da se carinskim nadzorom utvrdi da mali proizvođač proizvede više rakije od 50 litara po kućanstvu godišnje, tada se trošarine drastično povećavaju s dvije na 21 kunu po litri “žestice”.

Plaćanje trošarine nije obavezno, ističu u Carini, ako se kotao odjavi u Carinskom uredu čiji ga zaposlenici dolaze zapečatiti, ali o trošku odjavljivača. Obvezu prijave prestanka proizvodnje rakije imaju i mali proizvođači koji koriste tuđi kotao. I tako, dok je nekada jedan kotao mogao ići od kuće do kuće, i to obično samo za ušur u litri rakije ili žitu, danas dobrosusjedske odnose možemo razvijati, ali samo za državni račun.