Prema istraživanjima portala gradonacelnik.hr, besplatan vrtić za svako treće i sljedeće dijete roditelji i skrbnici imaju u svakom drugom hrvatskom gradu, a u nekima su besplatni već i za prvo dijete.
Spomenuti portal tako navodi da je vrtić besplatan u Umagu, Belišću, Vrlici i Obrovcu, za drugo i svako sljedeće dijete vrtići su besplatni na području Opatije, a za treće i svako sljedeće u još 61 hrvatskom gradu, navodi portal gradonacelnik.hr u anketi provodenoj sredinom 2019. godine u kojoj je sudjelovalo 124 od 128 hrvatskih gradova.

Besplatno i u Koprivnici

Od ove godine besplatan vrtić za treće i svako sljedeće dijete omogućen je i u nama susjednoj Koprivnici. No, za razliku od bjelovarske gradske uprave, podravska gradska uprava nije posegnula za imovinskim cenzusom kako bi besplatan vrtić omogućila samo nezaposlenima, odnosno roditeljima i skrbnicima „na minimalcu”.

Naime, pravdajući takav način odabira roditelja, gradonačelnik Hrebak izjavio je da postoje i Bjelovarčani koji imaju prihod od 20 do 30 tisuća kuna mjesečno te da nije fer da i oni budu oslobođeni plaćanja.

Međutim, imovinski cenzus u Bjelovaru postavljen je na 1.400 kuna po članu kućanstva mjesečno, što za peteročlanu obitelj iznosi sedam tisuća kuna mjesečno, što je vrlo, vrlo daleko od gradonačelnikovih 20 do 30 tisuća kuna mjesečno.

Svakako vrijedi spomenuti i da pravo na besplatan vrtić u Koprivnici imaju i nezaposleni roditelji, kao i roditelji s prihodima od 20 do 30 tisuća kuna – jedini uvjet je da imaju troje i više djece. Iako je jednaku odluku donijelo i bjelovarsko Gradsko vijeće, ona se nije ispoštivala.