Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – World Skills Croatia najveće je natjecanje strukovnih škola na razini države koje je ove godine održano na Zagrebačkom velesajmu i trajalo je tri dana.
Iz Tehničke škole Bjelovar učenici su sudjelovali na natjecanjima iz strojarske tehnologije, graditeljske tehnologije, robotike i mehatronike.

Team iz robotike kojeg su činili učenici Karlo Pušić, Vedran Josić te mentor Ljudevit Sakal osvojio je drugo mjesto to jest srebrnu medalju izradivši automatizirani viljuškar koji na bazi markera označenih na stazi i algoritma razmišlja i odlučuje gdje i kako prevesti paletu s jedne lokacije na drugu.

Karlo Pušić, Vedran Josić i mentor Ljudevit Sakal osvojili su drugo mjesto

Ostali učenici su ostvarili zapažene rezultate. Tako je Patrik Valentić (mentor Željko Varga) ostvario četvrto mjesto iz strojarske tehnologije. Antonio Paljan (mentor Ivan Peić) ostvario je sedmo mjesto iz graditeljske tehnologije. Davor Perhaj (mentor Matija Ipša) ostvario je peto mjesto iz mehatronike.

-Tijekom natjecanja atmosfera je bila vrlo napeta, te nam je bila zabranjena bilo kakva komunikacija s mentorima koji su se nalazili izvan prostora natjecanja. Budući da smo se natjecali sa najboljima koji su pobijedili na županijskom natjecanju, morali smo biti vrlo oprezni. Pripreme su trajale mjesecima, te su se svi dijelovi za naš robot izrađivali u školi i printali na 3D printeru. Zbog toga, poznavali smo svaki njegov milimetar i uspjeli ostvariti srebrnu medalju – izjavio je učenik Karlo Pušić. Dodaje da je kolegi Vedranu i njemu ovo sve bio veliki izazov u kojem im je puno pomogao njihov mentor.
-Naš algoritam je jedini sadržavao „rising and falling edge detector“, element iz predmeta Digitalne Elektronike koji, ako se pravilno koristi i izradi, može dosta olakšati ostatak algoritam, što je posebno dojmilo prosudbeno povjerenstvo – zaključio je Pušić