Žetva kukuruza sve je bliže, a poljoprivrednici je očekuju sa sve većom strepnjom jer vremenski uvjeti ove godine doista su bili nemilosrdni. Vrućine i suše učinile su svoje pa mnogi očekuju čak i 30 posto manje prinose. Takva su predviđanja i Mirka Žabjačana iz Sasovca, naselja na području Općine Nova Rača, koji kukuruz ima zasađen na čak 20 hektara i to uglavnom za potrebe ishrane vlastite stoke.

 Lanjska godina kao spas

-Ova godina je zaista loša za kukuruz, a oni koji su kukuruzu dali sve što je bilo potrebno, dobit će i 30 posto manje uroda. Ja inače idem na natjecanja s kukuruzima i uvijek imam od 120 do 150 metara suhog zrna po hektaru. Pred četiri godine sam dobio čak 170 metara, no ove godine će biti sretni oni koji će dobiti 100 metara – kaže naš sugovornik dodajući kako će ga spasiti prošlogodišnja godina budući da je bila toliko dobra da je dio urod još uvijek u silosima.

-Kukuruz imam prvenstveno za potrebe prehrane vlastite stoke, a ako se pokaže da će biti viška, tek onda prodam. Na sreću, prošla godina je bila toliko dobra da takvu teško možemo uskoro ponovno očekivati pa mi je od lani ostao jedan silos od 6,5 vagona. Iako sam to mislio prodati ako cijena bude dobra, mislim da neće biti ništa od prodaje. Naime, imam kupaca koji mi nude 125 kuna, no ako ja sada prodam taj kukuruz, postoji mogućnost da ću ga kroz koji mjesec kupovati po 150 kuna tako je da manje riskantno sada ga ostaviti za vlastite potrebe. Eto, izgleda da ćemo prošlom godinom nadometnuti ovu – kaže Žabjačan dodajući kako na svom imanju ima 50-ak grla stoke za koju proizvodi hranu na oko 50 hektara zemlje.

Ranija žetva

-Sve što proizvedem je za potrebe stoke na gospodarstvu – od pšenice, ječma, zobi do tritikala i suncokreta, a imam još i djetelinu, lucernu i ljulj. Naime, na gospodarstvu imamo krave, bikove, junad i telad, a stoku treba prehraniti tako da moramo proizvoditi vlastitu hranu jer bi inače bilo posve neisplativo. Teško i ovako imamo pozitivnu računicu, a u mljekarstvu je ona odavno nestala pa sam ja još pred godinu i pol odlučio da više neću predavati mlijeko, već ga dajemo bikovima i poštenim ljudima. Bolje je tako nego da ga dajem lopovima po kunu i pol – nezadovoljan je naš sugovornik napominjući kako u poljoprivredi vlada situacija da odlučuju svi, a ispaštaju samo poljoprivrednici.

-Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom, a naša uspješnost ovisi o mnogo toga na što mi ne možemo utjecati i stoga nikada unaprijed ne znamo što možemo očekivati – napominje naš sugovornik najavljujući raniji početak ovogodišnje žetve.
-Berba kukuruza će ove godine započeti pred kraj rujna pa čak i ranije, no iako je do tada još otprilike mjesec dana, nema te kiša koja sada može spasiti situaciju. Sada je za to kasno. Da je pala prije dva ili tri tjedna, još bi bilo pomoći, no tada su bile najveće vrućine i suše, a kiša nas je zaobišla u širokom luku. Upravo zato možemo očekivati manji urod, no neki kažu da ni to nije tako loše jer veći urod znači manju cijenu i obrnuto, a neki su razmišljanja da pod takvim zakonima tržišta nije loše prodati manje po boljoj cijeni jer je zarada ista, a posla je manje – zaključuje naš sugovornik.