Početkom rujna Anka Malić napunila je 103. godine života, čime je sasvim opravdano zaslužila titulu jedne od najstarijih stanovnica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a vjerojatno i šire. Ova vremešna Bjelovarčanka posljednjih 15 godina smještena je u udomiteljstvu obitelji Habijanec u Grgincu i zahvaljujući tom stažu, već je postala punopravni član spomenute obitelji.

Vitalna i zadovoljna

-Jako mi je lijepo ovdje, moja Vesna me mazi i pazi kao djevojčicu – dočekala nas je sa širokim osmijehom ovoga tjedna baka Anka. Iako je posljednjih nekoliko godina prikovana za krevet, to pripisuje isključivo svojim godinama. Inače se, kaže, osjeća odlično, a otkako je kod gđe Vesne, priča nam, nije bila na ozbiljnijem liječničkom pregledu.

-Obiteljsku liječnicu samo povremeno kontaktiramo radi uobičajenih problema i boljetica, baka Anka se inače odlično osjeća. Uvijek je odlično raspoložena i spremna na šalu – priča nam Ankina udomiteljica Vesna. Ona je o starijim i nemoćnim osobama počela skrbiti prije 15-godina, a upravo je baka Anka bila jedna od njezinih prvih korisnica. Sretna je, kaže, što se druže tako dugo.

-Zaista je volim, baš kao i ostale moje štićenike. Nemoguće je ovaj posao raditi bez ljubavi. Iako ima onih koji se u udomiteljstvo upuštaju samo zbog novca, normalan čovjek ne može ne suosjećati s tim ljudima i oni s vremenom doista postaju dio obitelji – priča nam Vesna.

 Rad na zemlji

S tim se slaže i baka Anka koja je, nakon teškog života, u starosti konačno pronašla mir među ljudima koji je vole i udovoljavaju svakoj njezinoj želji. Čitav život provela je radeći teško na poljoprivredi, no upravo u tome, kaže, krije se jedna od tajni njezine dugovječnosti.
-Život sam provela na svježem zraku i uvijek sam nešto radila. K tome, zdravo sam se hranila, i to proizvodima koje bih sama proizvela na svojoj zemlji. Jako važna stvar je i da čovjek nije sam, da uvijek ima nekoga kraj sebe. I sama sam se dva puta udavala. Ali, najvažnije od svega je kroz život kročiti s osmijehom na licu, a pomoglo mi je i to što bih svaki dan popila barem čašicu domaće rakije – kaže baka Anka, uz smijeh dodajući kako nas očekuje i dogodine, na svom 104. rođendanu, gdje ćemo, kaže, uz tortu, sigurno nazdraviti i čašicom tog eliksira dugovječnosti.