Već petu godinu za redom na čelu Saveza uzgajivača simentalskog goveda Bjelovarsko-bilogorske županije je Siniša Dreta iz Stare Ploščice. Prema posljednjim službenim podacima, Savez okuplja stotinjak uzgajivača koji imaju oko 11 tisuća grla simentalskog goveda. Međutim, ta brojka više nije realna, kaže Dreta, te će se morati raditi revizija. Naime, posljednjih godina puno je stočara u županiji odustalo od proizvodnje rasprodavši stoku ili su se prebacili na unosniji tov junadi. Računa se da je u županiji zapravo još tek 80-ak uzgajivača simentalskog goveda i proizvođača mlijeka. Razloga zbog kojih je došlo do osipanja je puno.

 Loši uvjeti za mljekare

Sam Dreta na svom OPG-u u Staroj Ploščici, koje ima stočarsku tradiciju dugu pola stoljeća, intenzivno se uzgojem simentalskog goveda i proizvodnjom mlijeka bavi posljednjih 12 godina. Trenutno ima 72 komada stoke, od čega 32 muzne krave, a ostalo su junice, junad i podmladak. Svaka dva dana sa svoje farme na tržište preko Dukata plasira oko 1.470 litara mlijeka. Godišnje proizvede između 200 i 230 tisuća litara mlijeka.

-Uvjeti za proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj danas su jako loši. To je glavni razlog zbog kojega je sve manje uzgajivača simentalskog goveda. No, svi se nadamo da će se situacija popraviti novim Zakonom o mljekarstvu odnosno novim pravilnicima o kojima se puno priča koji bi za nas trebali biti povoljniji – kaže Dreta.

A da su problemi u stočarskom sektoru doista veliki, najbolje pokazuje podatak da je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji broj simentalskog goveda smanjen za 2500 do 3000 grla. Tu je i niska cijena mlijeka.

-Stočari odnosno proizvođači mlijeka nisu prepoznati od države, nitko nema sluha za naše probleme, iako s uzgajivačima sve počinje i završava – kaže Dreta koji vjeruje kako bi situacija mogla biti puno bolja i na lokalnoj razini. Kao pozitivan primjer navodi Osječko-baranjsku i Zagrebačku županiju koje u svoju poljoprivredu, osobito stočare, ulažu milijune kuna i to preko Saveza uzgajivača. Stoga ne čudi, kaže, što se u tim županijama bilježi porast broja simentalskog goveda od 3000 do 4000 grla.

 Jedan laktofriz

Upravo je Dretino selo Stara Ploščica zorni primjer propadanja stočarstva. Ondje su svojedobno postojala tri punkta s tri laktofriza u koje su seljaci dnevno dovozili između dvije i tri tisuće litara mlijeka. Uz spomenuta tri seoska lakzofriza, u Ploščici su bila i dodatna tri privatna. Danas je preostao tek jedan seoski u kojem je jedva skupi 500 litara mlijeka na dan.

-To sve govori da nam ne valja računica. Ponekad imamo dojam da se namjerno išlo na uništenje mljekarskog sektora, a sramotno niske otkupne cijene za seljake su ovu vrstu proizvodnje učinile neisplativom. Trenutno je početna cijena za litru, za osnovne parametre, oko 1,87 kuna, no mnogi dobivaju i manje. Pitam vas, tko može proizvoditi mlijeko po toj cijeni – kaže Dreta, dodajući kako onda nije ni čudno što mladi mahom napuštaju sela diljem županije i trbuhom za kruhom odlaze, ne samo u velike gradove, već i daleko izvan granica naše zemlje