BJELOVAR – Više od godinu dana nakon potvrđivanja optužnice, na Općinskom sudu u Bjelovaru započelo je suđenje bjelovarskom odvjetniku Miljenku Laberu (66). Kako se na ranije zakazanim raspravama nije pojavljivao, Laber su ovaj puta na sud priveli djelatnici Policijske postaje Bjelovar i suđenje je konačno moglo početi, a Laber je istaknuo da se za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret ne smatra krivim.
Bjelovarskog odvjetnika tereti se za tri kaznena djela protiv imovine, odnosno zloporabu povjerenja, koja je počinio u razdoblju od kolovoza 2009. pa do listopada 2013. godine i to na način da je od stranaka uzimao novac za zastupanje u parničnim i ostalim postupcima, a ništa nije radio po tom pitanju. Čak nije dolazio ni na rasprave pa su njegove stranke gubile postupke i novac. Optužnicom se ujedno sudu predlaže da se Labera osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i devet mjeseci.

Gubili parnice

O svojim iskustvima s Laberom, tijekom rasprave su govorili i oštećenici, koji su odmah na početku postavili imovinsko-pravne zahtjeve, a tri njegova nekadašnja klijenta navode da su ukupno oštećeni za 72.500 kuna. Jedan od oštećenika, koji je odštetni zahtjev postavio na 25 tisuća kuna, za koliko smatra da je prevaren, istaknuo je da se Laberu prvi puta kao odvjetniku obratio za savjet i on mu je rekao da ima pravo potraživati iznos od 120 tisuća kuna od osiguranja. Pitao sam ga hoće li me zastupati u tom postupku, na što je on pristao, a dogovorili smo se da me zastupa prema postotku jer nemam novca. Dobio sam poziv na prvo ročište na koje sam i došao, a poslije nisam dobio ni jedan poziv. Više puta sam kontaktirao Labera u vezi svog predmeta, a on mi je stalno govorio da su rasprave odgađane, ispričao je oštećenik, koji je ubrzo dobio i rješenje prema kojem je njegova tužba povučena, a Laber mu je rekao da će na to rješenje podnijeti žalbu.

Platio sam mu samo 500 kuna za sastav tužbe i ništa više, a platio sam troškove suda u iznosu od 12 tisuća kuna, no ti su troškovi u međuvremenu narasli. Optuženi me je zavlačio i sve je to trajalo do 2013. godine, a u vezi svog predmeta obratio sam se i sutkinji koja je bila zadužena za njega te mi je ona rekla da je predmet odavno arhiviran i da po tom predmetu ništa nije rađeno. Nakon toga računi su mi ovršeni, a kad sam se obratio Laberu, on je rekao da to nije ništa jer da je on dužan 400 tisuća kuna, kazao je oštećenik, nakon kojeg je o svojim iskustvima s Laberom govorila druga oštećenica, koja je skupa s mužem odštetni zahtjev postavila na 4500 kuna.

Sastanci u birtiji

Nakon što je moj predmet dovršen, obratila sam mu se sa zahtjevom da mi nadoknadi štetu koju mi je prouzročio, na što mi je odgovorio da mi ništa nije dužan. Poslije toga sam se obratila odvjetništvu, a kako ga nisam uspjela pronaći u uredu, a nije mi odgovara na pozive, tražila sam ga i našla u gostionicama, gdje smo se većinom i dogovarali u vezi predmeta. Platila sam mu 1500 kuna za podnošenje tužbe koju nije podnio, a stalno mi je govorio da rasprava u mom postupku još nije u tijeku i da se stano odgađa. No, kad sam provjerila u Benkovcu na sudu, rekli su mi da je sudska rasprava bila, no na njoj se nitko nije pojavio i dužna sam platiti još neke sudske troškove, istaknula je oštećenica, a podjednako loša iskustva imao je i treći oštećenik, koji je odštetni zahtjev postavio na 43 tisuće kuna.

Bez odgovora

Optuženiku sam kao svom punomoćeniku plati ukupno 4700 kuna, a on me zastupao na način koji ne dolikuje odvjetničkoj struci, ponajmanje odvjetniku optuženog. Taj kazneni predmet sam izgubio samo iz razloga što Laber nije uložio sve pravne lijekove i sredstva da me se oslobodi optužnice. Kasnije, u nizu kaznenih postupaka koje je ovaj sud vodio protiv mene, a u kojima sam se sam branio, oslobođen sam optužbi, istaknuo je treći oštećenik, dok je Laberov branitelj prigovorio iskazima oštećenika, nakon čega je rasprava odgođena, kako bi Laberov branitelj s obzirom na opširnost spisa mogao pripremiti obranu.

Pedikura na mjestu ureda

Pokušali smo kontaktirati Labera preko broja fiksnog telefona i mobitela, koji su dostupni na stranicama Hrvatske odvjetničke komore, kako bismo saznali što on sam ima reći o optužbama koje mu se stavljaju na teret, no niti jedan, niti drugi broj nisu u funkciji. Čak smo se i zaputili do njegovog ureda, koji se prema informacijama na web-stranicama Hrvatske odvjetničke komore nalazi na adresi Ulice Andrije Hebranga 11 u Bjelovaru, no odvjetničkog ureda ondje više nema.

Nalazi se na toj adresi danas salon za pedikuru, a nikome koga smo ondje zatekli nije poznato da se u dogledno vrijeme na istoj toj adresi nalazio odvjetnički ured. Hrvatskoj odvjetničkoj komori poslali smo upit je li i dalje važeća Laberova odvjetnička licenca i može li on i dalje pred sudovima zastupati stranke ili mu je oduzeta. Pitali smo i kakav je uopće postupak da bi se nekom članu HOK-a licenca opozvala, što netko mora učiniti da bi mu se licenca opozvala i je li ijednom odvjetniku koji ured ima na području Bjelovarsko-bilogorske županije licenca ikada opozvana, no do zaključenja broja nismo dobili nikakav odgovor.